7 tips för podcasts om film

Samarbeten.

I SAMARBETE MED FINANSO.SE. När det inte är nog att bara se på film utan du också vill lyssna på andra som pratar om det så finns det massor av bra podcast på ämnet. Här kommer några tips från Sveriges 100 mest populära podcasts på ämnet film för alla möjliga typer av filmfans.

Nummer 1: För finsmakaren
Everdahl & Karlssons Film TV

Alla älskar ju småmysiga Göran Everdahl känd från svts alla tv-soffor, och det kan inte bli tryggare och mysigare och svenskare än så här. Du får det både det allra senaste och det du kanske missat. Så här beskriver de sig själva: I en värld sprängfull av streamingsajter, kabelkanaler och biografer med femton dukar behövs guider som Göran Everdahl och C-G Karlsson, kritiker kända från teve, och Johan Andreasson, tecknare och popkulturexpert. De ser allt, hela tiden, och tipsar tipsar tipsar – så du kan plocka ut guldkornen.

Prenumerera på: iTunes / Overcast / RSS

Nummer 2: För nostalgikern
Ronnys rullar

För alla er som saknar kanal 5:s filmguru Ronny Svensson så har han nu en alldeles egen podcast där han träffar film, TV- och teaterpersonligheter.

Prenumerera på: iTunes / Overcast / RSS

Nummer 3: För filmvetaren
Intresseklubben Antecknar

Intresseklubben antecknar är som namnet antyder lite mer specificerat. Det är en podcast om regissörer och deras filmer, med Per Perstrand, filmskribent och Jesper Wiking, grafisk formgivare. Något både för dig med film som intresse men också för dig som gärna vill lyckas på nästa filmquizz med lite udda kunskaper.

Prenumerera på: iTunes / Overcast / RSS

Nummer 4: för skräckälskaren
Vacancy – Skräckfilmspodcasten

Magnus och Erik diskuterar runt all typ av skräckfilm, och annan genrefilm. Men speciellt skräckfilm.

Prenumerera på: iTunes / Overcast / RSS

Nummer 5: För feel good älskaren
Rule of Three

Det här är både nördigt och hjärtevärmande på en gång.  Två brittiska komediförfattare, Jason Hazeley and Joel Morris, bjuder till varje avsnitt in någon att ta med en films som betyder mycket för dem och så sitter de och pratar om varför den är så fantastisk. Det blir både lärorikt och underhållande.
Prenumerera på: iTunes / Overcast / RSS

Nummer 6: för feministen
Female Filmmaker Friday Podcast

Engelskspråkig som handlar om filmer som regisserats av kvinnor och om de kvinnliga regissörerna själva.
Prenumerera på: iTunes / Overcast / RSS

Nummer 7: för den I branschen
TV-fabriken

Programledaren Fredrik Ralstrand träffar personer – kända och okända – som jobbar med tv. Perfekt för dig som själv jobbar med tv eller film, eller som har tänkt dig att göra det i framtiden.
Prenumerera på: iTunes / Overcast / RSS

Så, hur lyssnar man på podcast?

Vad är en podcast? En podcast (poddsändning, podradio eller pod) är ett enkelt sätt att prenumerera på ljud- eller videofiler via nätet. Via ett program eller en app, väljer du vad du vill lyssna på, sen får du nya avsnitt löpande. En del kostar en mindre summa vilket du kan finansera på olika sätt, lär mer på Finanso.se, men det finns också gratisversioner. Du hittar dem enkelt genom att googla, eller så kan du utnyttja giganterna på marknaden: Spotify och Itunes.

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.