Böcker och riksdagsval i fokus under Opulenshösten

Redaktionellt.

Efter sommaruppehållet, då visserligen tre serier löpt under måndagarna, onsdagarna och fredagarna, är redaktionen på plats och Opulens går för full maskin igen. Nu riktar vi förstås en av våra strålkastare mot riksdagsvalet, men med vårt förlags tre utgivningar i höst så kommer även litteraturen stå i fokus den närmaste tiden .

 

Denna första publiceringsvecka har vi skrivit om hur anonyma svenska högerextremister använder danska public service-inslag som propaganda i valrörelsen och vi har även lyft på locket till SD:s dubbelspel med främlingsfientliga och icke-demokratiska rörelser. Vi har också bjudit på en guide till partiernas kulturpolitik och partierna har erbjudits plats för att själva berätta om vilka kulturpolitiska idéer de nu går till val med.

Opulens förlag släpper under hösten alltså tre böcker:

Ola Gustafsson

Ola Gustafssons I Bråvalla bokskog är från och med denna vecka ute i handeln. Essäer som utgår från enskilda verk i den internationellt berömda Finspongssamlingen, familjen De Geers under 250 år målmedvetet samlade bibliotek som förvarades på Finspångs slott fram till slutet av 1800-talet. I kapitel med rubriker som Atletiska atlaser, Historiska historieskrivningar och Illustra inkunabler berättas om de enskilda böckernas historia och verken sätts i sin bildnings- och idéhistoriska kontext. Boken är generöst illustrerad med färgfoton.

Solvej Balle (foto: Simon Lewis)

Med Kvartetten: &, Eller, Om, Så återintroduceras Solvej Balle i Sverige. Boken, i översättning av Jonas Rasmussen, innehåller fyra korta prosaböcker som har många likheter i kompositionen och grundprinciperna samt genom omtagningar, speglingar och motsättningar. Titlarna (&, Eller, Om och Så) är de ”logiska konstanter” som är grunden för logikens utsagor. Balle skapar mötesplatser mellan språkets sätt att sammanfoga och sönderdela världen på. Med en stilistiskt enkel men högkoncentrerad prosa laddar hon karaktärerna och tingen med både djup och höjd.

Oscar Nilsson Tornborg

Oscar Nilsson Tornborgs Fältstudier är en diktsamling om förlust och om känslan av att leva på lånad tid. Undergången är nära, vinden har redan bosatt sig i armar och ben. Nilsson Tornborg debuterade med Vilse 2011. Om hans förra diktsamling En dag har stormen redan dragit förbi från 2016 skrev Anna Hallberg i DN: ”Nilsson Tornborgs poesi sätter sig i mellangärdet som ett mol. Man vet inte riktigt hur det kom till, plötsligt är det bara där … En på samma gång framlyft och förhöjd vardaglighet, som aldrig helt släpper marken.”

Clemens Altgård

Vi har i höst också några förändringar i redaktionen. Poeten, frilansskribenten och översättaren Clemens Altgård är ny redaktionssekreterare för Opulens. Altgård var en av medlemmarna i den numera upplösta poetgruppen Malmöligan och skrev under 90-talet några pjäser. Han har i många år verkat som kritiker i en rad tidningar och tidskrifter, med en stark inriktning på scenkonst.

 

Christian Wåhlander

Christian Wåhlander är ny redaktör för Prosa & poesi-avdelningen. Han är utbildad dataprogrammerare och har drivit ett stort internetprojekt om skrivande som genom åren drog till sig en miljon besökare. Men han är också själv en flitig skribent som placerat sig i novell- och teatermanustävlingar. En av Wåhlanders pjäser, Dödsbädden, har spelats på Värmlandsteatern och han var en av vinnarna i Opulens novelltävling vilket innebär att han fick sitt bidrag publicerat under  sommaren.

I år kommer Opulens för första gången delta i Bokmässan i Göteborg med såväl monter som uppläsningar och samtal med aktuella författare från förlaget. Vi kommer också delta i flera andra evenemang under hösten där ni kan träffa oss. I vårt kalendarium finns redan några och fler tillkommer när programmen är klara.

STEFAN BERGMARK
info@opulens.se

 

 

 

 

 

 

 

Alla artiklar av Stefan Bergmark

Stefan Bergmark är chefredaktör för Opulens. Norrlänning men sedan sekelskiftet bosatt i Malmö. Stefans yrkesmässiga bakgrund är från olika fanzines, tidskrifter samt oberoende medier och som frilansjournalist har han främst skrivit åt dagstidningarnas kultursidor. Stefan har också varit redaktör för ett par böcker samt fått tre antologier med krönikor utgivna. Mer om och av Stefan Bergmark: www.stefanbergmark.se

Det senaste från Redaktionellt

god jul, opulens

”God jul!”

HELGERNA. Till skillnad från tidigare år håller vi inte stängt över jul
Sommar trevlig sommar

Glad midsommar!

SOMMARLEDIGT. I vanlig ordning tar redaktionen sommarledigt, men vi kommer ändå att
Glad Påsk! Montage: Opulens.

Glad påsk!

STÄNGT. Opulens redaktion har tagit ledigt och är tillbaka tisdagen den 11
0 0kr