Novell: “Sammanbrott” av Matilda Glatz

Prosa & poesi.
Collage: Opulens

VINNARNA. Opulens novelltävling är avgjord. Idag har vi den stora äran att presentera novellen “Sammanbrott” av Matilda Glatz.

Sammanbrott

Till: Fredrik Skärlund
Datum: 6 mars 2020, 12:07
Från: Elin Skärlund
Ämne: vill inte prata om det men antar att jag måste vara den som är vuxen och ta upp det

Ska vi prata om det som hände i lördags eller bara låtsas som det aldrig hände? För du säger ju inget om det där hemma utan går bara runt i din irriterande tystnad och jag vet inte hur mycket mer jag klarar av det.

Svar:
Till: Elin Skärlund
Datum: 6 mars 2020, 12:19
Från: Fredrik Skärlund
Ämne: RE: vill inte prata om det men antar att jag måste vara den som är vuxen och ta upp det

Klart vi ska prata om det. Det har bara inte funnits tid eller tillfälle för det och jag säger det som en vuxen till en annan vuxen. Våga inte negligera mina känslor eller mitt ansvarstagande i det här.

 

Till: Fredrik Skärlund
Datum: 6 mars 12:32
Från: Elin Skärlund
Ämne: RE: RE: Det här vill jag helst inte tala om men antar att jag måste vara den som är vuxen och ta upp det

Att du låtsas vara vuxen och ta ansvar för dina handlingar rimmar väldigt illa med vår nuvarande situation eftersom du faktiskt inte tar något ansvar för att lösa den. Jag tänker att du vet att jag inte menade det jag skrev fullt ut. Jag vill inte det här och det vet du. Det här är dina val inte mina men jag orkar inte gå runt och låtsas att allt är som det ska. Jag kan knappt gå upprätt om dagarna och absolut inte sova om nätterna. Du måste faktiskt kommunicera vad det är du vill. Hur tror du barnen mår av vår iskalla tystnad? Inbilla dig inte att de inte märker att något är fel bara för att du inte vill prata hemma.

Jag förstår inte vad det är du vill.

 

Till: Fredrik Skärlund
Datum: 6 mars 12:33
Från: Elin Skärlund
Ämne: Ta ditt jävla ansvar

Jag vill inte förstå vad du vill.

 

Till: Fredrik Skärlund
Datum: 6 mars 12:34
Från: Elin Skärlund
Ämne: Ta ditt jävla ansvar

Kan vi prata ikväll när barnen somnat?

 

Till: Elin Skärlund
Datum: 6 mars 12:37
Från: Fredrik Skärlund
Ämne: RE: Ta ditt jävla ansvar

kan inte, jag har ledningsmöte ikväll

 

Till: Fredrik Skärlund
Datum: 6 mars 12:41
Från: Elin Skärlund
Ämne: RE: RE: Ta ditt jävla ansvar

Det har du inte sagt

Till: Elin Skärlund
Datum: 6 mars 12:45
Från: Fredrik Skärlund
Ämne: RE: RE: RE: Ta ditt jävla ansvar

jag fick just veta själv, det är kris. Sorry! Imorgon?

*

SMS Elin
Han är otrogen. Jag bara vet det. Man kan inte bete sig som han gör och inte vara otrogen. Det jävla aset!

 

SMS Sara
Men bara för att han inte vill ha sex med dig betyder väl inte det att han är otrogen?

 

SMS Elin
Det är inte bara det att han inte längre vill ha sex, det har vi ju inte haft på ett halvår, det har hänt andra saker också som jag inte berättat om för dig plus hans eviga tystnad, hans vägran att ta något ansvar, hans undanflykter. Nu ska han helt plötsligt på ledningsmöte ikväll, bara så där.

 

SMS Sara
Lugna dig lite och försök vara rationell. Han måste väl ändå ha ledningsmöte då och då?

 

SMS Elin
Jag antar att du har rätt men varför säger han inget? Varför pratar han inte med mig? Jag känner mig så jävla liten.

 

SMS Sara
Jag vet inte… kanske något han måste gå igenom bara? En 40-årskris? Hör av dig om det är något, jag finns här för dig. Kram

*

Till: Fredrik Skärlund
Datum: 6 mars 12:54
Från: Elin Skärlund
Ämne: Jävla idiot

Det är du som hämtar idag

Till: Elin Skärlund
Datum: 6 mars 13:01
Från: Fredrik Skärlund
Ämne:

Men Elin, skärpt dig för helvete, kan vi ha en vuxen samtalston kring det här utan att kalla varandra för saker? Ledningsmötet kom upp väldigt plötsligt, kan du vara snäll och hämta barnen fast det är min tur?

 

Till: Elin Skärlund
Datum: 6 mars 13:30
Från: Fredrik Skärlund
Ämne:

Elin, kan du vara snäll och svara. Jag behöver faktiskt veta om du kan hämta barnen. Du är så jävla irrationell just nu att det inte går att lita på dig.

 

Till: Fredrik Skärlund
Datum: 6 mars 13:34
Från: Elin Skärlund
Ämne: RE:

Är det jag som är irrationell nu? Lyssna på dig själv. Du är hela tiden full av ursäkter för allting. Du är ju aldrig hemma längre. Det är alltid något, jobb, bandy, repetitioner och annat skit.

 

Till: Elin Skärlund
Datum: 6 mars 13:40
Från: Fredrik Skärlund
Ämne: RE: RE:

Förlåt, du har rätt vi måste prata men jag har verkligen ledningsmöte ikväll. Jag har ett förslag. Jag måste jobba och det måste säkert du också. Vi kan kanske prata nu om du vill. Via chatt eller mejl om det är okej med dig, så kan vi jobba samtidigt. Jag ber mamma hämta, barnen kan kanske sova hos henne så kan du få vara själv ikväll och ta hand om dig. Ta ett bad, dricka lite vin.

 

Till: Fredrik Skärlund
Datum: 6 mars 13:42
Från: Elin Skärlund
Ämne: RE: RE: RE:

Storartat Fredrik. Om jag bara tar ett bad och dricker lite vin kommer allting att ordna sig. För att det är ju jag som gör alla misstag. Om jag bara är lite rationell och lugnar ner mig fixar sig allt. Och hur kan du tycka att du tycka att vi ska diskutera vår relation via chatt? Som om jag är någon billig brud du hittat på någon dejtingsida.

 

Till: Elin Skärlund
Datum: 6 mars 13:46
Från: Fredrik Skärlund
Ämne: RE: RE: RE: RE:

Misstolka inte allt jag säger. Jag menar bara att du kanske behöver lite lugn och ro, utan att behöva stressa från jobbet, hämta, laga mat och fixa hela läggningen själv för att jag är på möte. Du vet att mamma älskar att rå om barnen och att de älskar att vara där. Det blir en glad överraskning för dem. Jag ringer förskolan och meddelar att farmor hämtar så kan personalen prata med barnen innan hon kommer. Beträffande mejl eller chatt tyckte ju faktiskt terapeuten att det var en lämplig kommunikation för oss, som du kanske minns? Så vi hinner tänka igenom våra ord och vad vi vill ha sagt utan att landa i ett stormigt ställningskrig där vi bara grälar utan att få något sagt. Din barnsliga kommentar om billiga brudar på dejtingsidor låter jag passera.

*

SMS Elin
Han vill prata om oss nu, via mejl allt enligt terapeutens inrådan. Jag vill inte, vill inte veta vad han har att säga. Jag vill inte det här alls. Jag tror inte att han tror på oss längre men vill inte höra honom säga det. Jag älskar min man och vill kriga för vår kärlek, det kan han inte ta ifrån mig.

 

SMS Sara
Men du vet ju inte vad han vill prata om. Han kanske också vill kämpa? Han har ju faktiskt gått med på familjerådgivning.

 

SMS Elin
Det är en ska jag inte berättat för dig. Han var på AW i fredags och kom inte hem förrän 8 på morgonen. Jag trodde något hade hänt men han hade bara däckat hemma hos en arbetskompis syster. Det var det han sa i alla fall. Men jag har en dålig känsla. Dessutom var jag så upprörd att jag gav honom en lapp med ett ultimatum. Att jag inte vill leva med honom om han ska bete sig så här. Men jag menade inte det jag skrev! Jag vill hellre leva med honom så än utan. Vill inte vara med någon annan.

 

SMS Sara
Men du! Vad jobbigt för dig, jag önskar jag kunde vara hos dig nu. Jag tänker att du kanske måste sluta kriga nu? För att överleva. Jag vet att det är svårt men det bästa kanske ändå är att släppa honom. Hur mycket är det värt att kämpa för honom? Du är stark, har en bra inkomst och ett socialt skyddsnät. Du klarar det här. Ska jag kolla om det finns några lägenheter här i huset som snart blir lediga?

 

SMS Elin
Jag vet inte. vet fan ingenting

 

SMS Elin
Jag är inte som du. Jag tittar på dig och alla andra som är separerat eller skilt sig och som är skitnöjda med det. Kändisar som pratar om hur mycket kraft de har när de inte längre behöver lägga energi på ett förhållande. Som att det bara är jag som är svag för att jag inte vill skilja mig. En förrädare mot kvinnokampen. Helt beroende av min man. En idiot som älskar en man. Grundlurad och pinsam.

 

SMS Sara
Var inte så hård mot dig själv. Det är inget fel att älska någon jag är bara orolig att du ska köra slut på dig själv. Nu behöver du kraft till barnen och dig själv. Ta det där samtalet nu så du får veta. Ring mig efteråt om du orkar.

 

SMS Elin
Tack för att du finns där. Ska bara samla ihop mig innan jag tar det där samtalet.

*

 

Till: Fredrik Skärlund
Datum: 6 mars, 14:07
Från: Elin Skärlund
Ämne:

Ska vi börja då?

 

Till: Elin Skärlund
Datum: 6 mars, 14:08
Från: Fredrik Skärlund
Ämne:

Okej, vet faktiskt inte hur vi ska börja. Jag har lite tankar vill du höra dem?

 

Till: Fredrik Skärlund
Datum: 6 mars, 14:09
Från: Elin Skärlund
Ämne:

Okej

 

Till: Elin Skärlund
Datum: 6 mars, 14:12
Från: Fredrik Skärlund
Ämne:

Jag känner mig som du säkert märkt jävligt vilsen just nu. Jag vet inte riktigt vart jag vill eller vad jag vill. Du säger att jag flyr från dig men det håller jag inte med om, det är mer att jag försöker fly från mig själv men det funkar dåligt… Jag kan bli irriterad över att du ibland blir sur för att jag inte sätter dig först eller umgås med dig heller än allt annat jag pysslar med. Just nu känner jag mig som någon som bor hemma hos föräldrarna lite för länge men har svårt att hitta någonstans att bo. Frustrerande…

 

Till: Fredrik Skärlund
Datum: 6 mars, 14:16
Från: Elin Skärlund
Ämne:

Jag har väl för helvete aldrig bett dig sätta mig först men det skulle var jävligt bra om du kunde sätta dina barn och familj först och inte bete dig som en jävla 20-åring som är ute och festar hela natten och inte kan göra ett skit dagen efter för då är du för bakis. Du är så jävla patetisk att det inte finns. Vilken ansvarsfull småbarnspappa festar hela natten? Du var borta hela natten och kom inte hem förrän 8 på morgonen. Då var barnen och jag vakna och du hade inte meddelat dig överhuvudtaget. Barnen undrade var du var men jag kunde inte förmå mig att säga att du mådde bra för jag var övertygad om att du låg blodig och medvetslös på akuten. Du kunde ju hört av dig någon gång under natten. Fast det gick ju inte för du hade ju enligt uppgift däckat på en soffa hos en för mig okänd kollegas syster. Jag vet inte ens vad jag ska tro om det påståendet. Det var först när JAG ringde DIG klockan 8.00 och du tryckte bort mig som jag fattade att du faktiskt var vid liv.

Till: Elin Skärlund
Datum: 6 mars, 14:18
Från: Fredrik Skärlund
Ämne:

Jag vet att det var jävligt dumt av mig att inte höra av mig, jag har bett om ursäkt. Kan du släppa det nu. Och fokusera på de riktiga problemen? Mamma hämtar barnen och de kan sova där. Hon ledig imorgon så hon gör det gärna. Hon säger att barnen kan vara lediga med henne imorgon.

 

Till: Fredrik Skärlund
Datum: 6 mars, 14:20
Från: Elin Skärlund
Ämne:

Jag trodde att våra riktiga problem var att du inte bryr dig? Så himla bra att du fixar att din mamma hämtar barnen. Fredrik Skärlund är allt en riktigt bra pappa som alltid sätter familjen och barnen först. Så jävla duktig!

Till: Elin Skärlund
Datum: 6 mars, 14:23
Från: Fredrik Skärlund
Ämne:

Sluta komma med beska kommentarer om allt. Vi kommer ju ingen vart. Det var så här det inte skulle bli om när vi kommunicerar skriftligt. Tänk innan du trycker på skickar. Jag visste inte att vårt riktiga problem var att jag inte bryr mig jag trodde våra problem berodde på att vi inte vet vart vårt förhållande är på väg…

Till: Fredrik Skärlund
Datum: 6 mars, 14:27
Från: Elin Skärlund
Ämne:

Vadå att VI inte vet vart vårt förhållande, vårt äktenskap är på väg? JAG vet vart vårt förhållande är på väg men du vet det alltså inte? Det är väl därför vi går i terapi? För att vi vill hålla ihop? Eller?

Till: Elin Skärlund
Datum: 6 mars, 14:28
Från: Fredrik Skärlund
Ämne:

Jag vet inte Elin. Det är ju det jag säger, jag vet inte.

*

SMS Elin
Han vill skiljas

SMS Sara
Har hans sagt det eller är det din tolkning?

SMS Elin
Han säger att han inte vet om vi går i terapi för att vi hålla ihop. Han verkar inte ha någon plan alls mer än att slippa mig

SMS Sara
Lugn! Prata färdigt med honom. Ni verkar ha lite större problem än jag först fattade. Ta det lugnt och lyssna färdigt på honom. Jag har kollat i huset och det finns eventuellt en ledig trea om några veckor. Det räcker väl till att bo i till en början?

SMS Elin
Sluta prata om lediga lägenheter det är som om jag redan är skild.

*

Till: Fredrik Skärlund
Datum: 6 mars, 14:35
Från: Elin Skärlund
Ämne:

Kan du berätta vad som hände i lördags?

Till: Elin Skärlund
Datum: 6 mars, 14:38
Från: Fredrik Skärlund
Ämne:

Det har jag ju sagt! Jag blev för full, däckade på fel soffa, i fel hem, vakande klockan halv åtta och åkte hem. Anledningen till att jag tryckte bort ditt samtal var att jag inte ville ta ditt stormskällande med efterföljande gräl i taxin.

Från: Elin Skärlund
Datum: 6 mars, 14:43
Till: Fredrik Skärlund
Ämne:

Stormskällande? Förstår du på riktigt inte hur orolig jag blev när du inte var där på morgonen? Albin märkte direkt att något var fel och blev ängslig och gnällig. Han är bara två och ska inte behöva uppleva sin mamma så och Ebba kunde inte sluta tjata om dig och var du var.

Till: Elin Skärlund
Datum: 6 mars, 14:45
Från: Fredrik Skärlund
Ämne:

Förlåt jag borde ha tagit telefonen i det läget. Nöjd? För du är väl nöjd så länge jag ber om ursäkt för allt?

Till: Fredrik Skärlund
Datum: 6 mars, 14:52
Från: Elin Skärlund
Ämne:

Jag är nöjd med sanningen Fredrik. Vad hände i lördags på riktigt? Försök förstå att jag har långt mycket svårare att hantera mina fantasier än verkligheten. Jag är ju ledsen för att tankarna på dig tar aldrig slut. Det absolut värsta är inte att kanske aldrig mer få höra dina kärleksord utan att aldrig mer få säga dem till dig. Att jag blivit fråntagen rätten att visa dig min kärlek. Att du tar min bästa vän ifrån mig. För jag vågar inte visa några känslor som vår situation är just nu.

Var du otrogen mot mig i lördags? Jag behöver verkligen få veta sanningen för mina tankar tar slut på mig.

 

Till: Elin Skärlund
Datum: 6 mars, 14:56
Från: Fredrik Skärlund
Ämne:

Ja, jag var otrogen mot dig i lördags, jag är så jävla ledsen och besviken på mig själv, jag är ett rövhål. Du förtjänar någon bättre som faktisk älskar dig för jag tror inte jag gör det längre om jag någonsin gjort det. Men du ska veta att jag alltid älskar Ebba och Albin. Förlåt

 

Till: Fredrik Skärlund
Datum: 6 mars, 14:57
Från: Elin Skärlund
Ämne:

Vill du skiljas?

Till: Elin Skärlund
Datum: 6 mars, 14:58
Från: Fredrik Skärlund
Ämne:

jag tror det, förlåt

 

MATILDA GLATZ
info@opulens.se
 

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Prosa & poesi

0 0kr