Littestraden: ”Krig är mord”

Prosa & poesi.
krig
Illustration: Hilary Clark / Pixabay.com

LYRIK. I dag publicerar vi en dikt som känns minst sagt aktuell och är skapad av Anders Andersson, som både är poet och musiker.

Anders Anderssons intresse för text började när han som ung lyssnade på musik. Han tyckte redan då att texterna gick före musiken och tror att det är från låttexterna (mycket punk, indiepop och generellt allt med Thåström) hans kärlek till poesin föddes.

De första dikterna som verkligen väckte något i Andersson var från Edna St. Vincent Millays diktsamling A few figs from thistles där de fåordiga dikterna sa honom minst lika mycket som vilken roman som helst. Förutom Millay är bland annat Dan Andersson, Stig Dagerman, Karin Boye och César Vallejo stora inspirationskällor. På dagarna sysslar Andersson med flera konstformer. Förutom poesin tar musiken och även måleri en stor del av hans tid. Han har precis släppt en EP under artistnamnet Dopamine Deficiency.

Så här uttrycker Andersson sig om sin korta men kraftfulla dikt: “Som många andra så tycker jag att våld är något primalt, utdaterat och (i de flest fall) helt meningslöst. Vår verklighet utspelar sig i så många lager av abstraktion att du numera kan rättfärdiga nästan vad som helst, bara du använder tillräckligt många ord. Människorna behöver komma ner lite på jorden, bryta ner problemen till det mest fundamentala – vad innebär det egentligen?

Historiskt sett så har alltid krig handlat om rika som vill ha fler resurser, och för det så offrar de sin nations barn. De rika på sidlinjen förstår ju att det är ett ypperligt tillfälle att tjäna pengar. Här kan de få sina vapen testade och exporterade, ofta med statens stöd och andra som vill ha en del utav kakan kan investera i händelsen. Och de som drabbas hårdast är alltid de fattiga. I vilket fall som helst, hur än människor beter sig eller talar om krig, så kan vi alla vara överens om att krig är mord”.

CAROLINA THELIN

De rika spelar schack med själar
I krig finns det pengar att tjäna
Vapenaktierna, suveräna
Några går med vinst,
andra på knäna
Det är alltid komplicerat,
förklaringar med många ord
Egentligen behövs bara tre;
Krig är mord.

ANDERS ANDERSSON
info@opulens.se

 

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Prosa & poesi

0 0kr