“I changed my voice for you” och “Fuck me like a robot”

Prosa & poesi.
Bara Karin

MUSIKVIDEO. Denna vecka presenterar vi musikvideorna I changed my voice for you och Fuck me like a robot på vår Prosa & Poesi-avdelning. Independentartisten och producenten med artistnamnet Bara Karin ifrågasätter patriarkatet, könsstereotyper och normer i sitt skapande. 

 

Med ena foten i föräldrarnas frikyrka i hemstaden Örebro och den andra i hemliga festivalrus uppkom hennes sound som från början bestod av kyrkoorglar och syntar, en hybrid av den musik hon växt upp med; psalmer och lovsång på söndagsgudtjänsterna, The Knife och Fever Ray på nätterna.

Nyligen släppte Bara Karin en singel med tillhörande musikvideo, Fuck me like a robot, om porrindustrin och penetrationsnormen. Hon har också gjort ett konceptalbum, I changed my voice for you, som tar upp ämnen som den manliga blicken, könsidentitet och Tinder-erans utbytbarhet. Bara Karins musik har uppmärksammats av Hymn, Equalizer Magazine och Popmani. I kommande album är det psykiatrin och samtidens syn på människan som skärskådas. Nedan musikvideon med albumets titellåt samt längre ner den nya singelnDessutom berättar Bara Karin lite om sina tankar kring det hon gör.

CAROLINA THELIN

Bara Karins egna ord om hennes musik: ”Fuck me like a robot handlar om porr-industrin och vad den gör med oss. Hur den sipprat sig in i våra sovrum och normaliserat stryp- och analsex. Även så kallade “softboys”, som vill utge sig för att vara den nya tidens män med mjukare värden, kämpar med att släppa stereotyperna om hur sex bör vara. Kopplat till detta är också den eviga diskussionen om manligt och kvinnligt, och den förvirring som uppstår när hen upplever sig inte bete sig eller se ut enligt könsstereotyperna. Om detta handlar titelspåret på albumet I changed my voice for you; att vilja gå ner i vikt och drabbas av en ätstörning och samtidigt uppleva hur allt det försvinner, som enligt andra räknas som kvinnligt. Titeln I changed my voice for you syftar även på att jag ändrade hela mitt sångsätt utifrån en omvärld som sa till mig att jag borde sjunga på det finare, mer kvinnliga sättet. Nästa album kommer jag att sjunga med ytterligare en annan röst. Då ska jag gestalta psykiatrins och samtidens syn på människan. En samhällskritisk platta om swipe-samhället, psykiatrisk tvångsavdelning och amfetamin. Egentligen har jag alltså inte kommit någonstans sedan debut-EP:n Alla mina låtar handlar om män men det är inte mitt fel. Jag är fortfarande fast i patriarkatet.”

I changed my voice for you

They told me I looked like all the boys
I let my hair grew out of fear
I changed my hair for you

I can’t win this
Can you?

They told me I had to look feminine
I didn’t know where to begin
The doctor said I should try to gain weight
It just resulted in self hate

Now I hate myself for you
cause I changed my self for you
I changed my self for you
I changed my voice for you

Fuck me like a robot (videon efter texten)

They talk about global goals and humanity
Talk about porn filters and equality
Talk about saving food and sustainability

She’s just as good as she ever was
Built as reliable recycable because
She’s not too hard to produce she’ll go around
And she’s not too hard to melt down
She’s not too hard to melt down

Fuck me like a robot
Don’t care if it’s right or wrong
Vaginal is normal
But I want it oral so

There’s always something that’s catching her mind
Disease and starvation in Azerbajdzjan
Talking to Malou brought up of what you must do

Fuck me like a robot
Don’t care if it’s right or wrong
Vaginal is normal
But I want it oral so

Recyclable
Sustainable
Returnable
Exchangeable

Fuck me like a robot
Don’t care if it’s right or wrong
Vaginal is normal
But I want it oral so

I changed my voice for you.
They told me I could be anything
so I became a disappointment
They told me they didn’t like my voice
so I changed it to fit in here

BARA KARIN
info@opulens.se

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Prosa & poesi

0 0kr