Stridsplan ska försvara Hornstull

Krönikor/Samhälle.
Collage: C Altgård / Opulens.

SATIR. Genom en insamling av pengar till en fond ska våra stadsgränser säkerställas. För pengarna kan vi få det vi behöver. Militärmakten vet våra önskemål. JAS Gripen är beställt, skriver Iodine Jupiter.

 

Att kriga är att ta paus i tedrickandet. Vissa stadsdelar tar ofta paus, terrorknuffas, dricker te igen, odlar skägg och kalifat. Jag tänker på Kungsholmen.

När försvarsminstern presentade sin riskanalys för Sverige framkom det att hotbilden från Ryssland växer, men att den inre hotbilden är förhållandevis ny. Stadsdelar i storstäderna måste ta ett större ansvar för sitt eget försvar. Vi behöver inte Nato (Nordatlantiska fördragsorganisationen), vi behöver Hornstull, menar ministern.

Vid en krissituation i Hornstull finns det en galleria där vi kan gömma oss. En nedsläckt handelsplats ger trygghet. Där kan du bli vän med produkterna. Ty dig till. Få närhet, tröst och kärlek. Fast Hemköp är dyrt. Du kan gå in i butiken med föresatsen att handla nåt litet. När du kommer ut har du bränt minst en tvåhundring. Hur gick det till? Magi.

Kanske är hyrorna här extra saltade för att Bonnier fastigheter äger gallerian? Småbutikerna hade fått löften. De är nu borta. De får skylla sig själva.

En gång levde och verkade hipsters i de här kvarteren. Så, av nostalgiska skäl ska vi försvara oss. Av flanellskjortsskäl. Av skäggiga skäl. Det var ju därför de flyttade hit. För att idka samhörighet med likasinnade. Andra med likadana skägg.

Genom en insamling av pengar till en fond ska våra stadsgränser säkerställas. För pengarna kan vi få det vi behöver. Militärmakten vet våra önskemål. JAS Gripen är beställt. Vi ska försvara vår galleria mot rebelliska småbutiker som söker sig in från utkanterna. ”Gallerian-butikerna ska grillas på spett” hör jag uppsagda småägare väsa. Planer smids, datorer trimmas, blodiga högafflar lyfts på ett oväntat vis. Kicks, MQ, Scorett och andra piffiga damer – ta till vapen innan det är försent!

Barn ska inte dricka läsk, äta godis och spela om pengar hela dagarna. Ska de vara småstjärnor som i Idol kan de lika gärna förena nytta med nöje, lära sig att hantera vapen, vara en kugge i totalförsvaret.

För vad har folk från Hägersten, Årsta och Gröndal här att göra? De södra förorternas invånare väller in genom stadsmuren (ej byggd av Trump) vid Liljeholmsbron. Nya språkbruk från Skåne, Sörmland och nåt italiensk-vatikanskt är på frammarsch. Att höra Liljeholmsslang på vår furstukvist är orimligt. Vår lokala dialekt är hotad.

Försvarsministern menar att Hornstull måste stå på egna ben i en konflikt mellan stadsdelar: ”Ni har ekologiska hemmapappor, samverkande feminister som kan slåss i gryningen, ni kan skjuta med älgstudsare som en norrlänning som försvarar sitt snus, hembränt och bastu. Ni är en förebild för det nya riket.”

”Någon stadsrevolution har inte varit förestående sen Axel von Fersen mördades av en rebellisk mobb i Stockholm 1810”, säger ministern flaxande med armarna och fortsätter: ”Lokalt producerade barnsoldater skulle avlasta försvarets redan hårt ansatta budget. En inre militärtjänstgöring i Hornstull från 12 års ålder skulle bereda stadsdelen extra skydd”, menar ministern vidare. ”Barn ska inte dricka läsk, äta godis och spela om pengar hela dagarna. Ska de vara småstjärnor som i Idol kan de lika gärna förena nytta med nöje, lära sig att hantera vapen, vara en kugge i totalförsvaret.

”Hornstull är ett föredöme med en ny ekonomisk ras. Gentrifieringen har drivit bort slumkulturen med vinpimplande konstnärer från byn. Det smarta designfolket gör stadsdelen värd att slåss för. Viva Hornstull, hasta la vista, baby!” utropar ministern och avlossar en skottsalva i taket. Han flåsar upphetsat i mikrofonen och ser övningsfarlig ut.

Jag inser att hans verklighetssyn är grandios. Östermalm har sina guldtandborstar, Vasastan happy/lyckliga strumpor, Kungsholmen klan-familjer, Norrmalm livfulla kontorskomplex av Bohusgranit. Gamla stans uråldriga hus fångar turister till att stå i timvis kö för att fotografera. Innerst inne är de förfärade över en stadsdel som inte hängt med i utvecklingen. Gammalt och fult, tycker många Tokyobor.

Av stadsdelar med stil är Södermalm det glittrande smycket. Riktiga människor har setts i Hornstull. Försvarsmakten har på senare tid lyft fram förträffligheten med dessa högt stående Homo sapiens. Individuella, handlingskraftiga, helt utan slavmoral.

”En sådan elit förtjänar uppbackning”, säger ministern vidare under konferensen: ”Ett stridsplan ska försvara Hornstull.”

Opulens webapp

Installera Opulens webbapp för mobil HÄR!

 

Hans uttalande försätter mig i ett tillstånd av gränslös kärlek. Jag rusar fram för att överösa honom med kyssar. Mina ögon tåras när jag skakar hans hand mycket länge. För länge. Misstänkt länge.

På lång sikt vill ministern se förslag på effektiviseringar, bedömning av kostnader och dessutom hur finansieringen ska se ut. En tung punkt i direktiven är att komma med propåer för hur totalförsvaret – det militära och det civila Hornstull ska byggas upp. Ett JAS Gripen flygplan är ett mål på vägen.

IODINE JUPITER
info@opulens.se

iodine Jupiter är skriftställare med tematiska verk inom dramatik, musik och litteratur. En satirisk ton är ofta vapnet som riktas mot vår tids idioti. Bakom titlar som Dom dödas pornografi och Obscen sanning ryms både skönhet och civilisationskritik. En senare publikation i denna anda är En tjänstemans meditationer.

Det senaste från Krönikor

Sorgen för Göteborg

GBG2001. När vändningen kom så skedde 11 september-dåden. Kriget mot terrorismen med
0 0kr