Rapport från en miljöhink

Samhälle.
Bildkällor: Rita E / Pixabay.com och Skriet av Edvard Munch Montage: Opulens

PLÅTMONSTER. Den här gången skriver Christian Wåhlander satiriskt om miljöförstöringen och klimatkrisen. Det är en historia om bränsleförbrukning och aningslöshet. Det handlar om plåtmonster men också om verklighetsflykt.

 

Hur många bilar, bussar och långtradare finns det på planeten just nu? Svar: fler än en miljard. Oj då, en miljard! Det var många det. Gjorda av en miljard ton plåt, dricker tusen miljarder liter bensin per ett år. Det blir mycket avgaser det. Och avgaserna flyger upp i himlen och gör andelen koldioxid större och större i vår sköra atmosfär.

Men hur många passagerar- och fraktflygplan finns det i världen då? Svar: 25 000. Oj, bara 25 000! Det var några minsann! Och i snitt väger dom 50 ton per styck, vilket blir sammanlagt 1 250 000 ton plåt. En och en kvarts miljon ton alltså, endast en tiondel av vad bilarna och bussarna och långtradarna väger, nästan löjligt lite.

Prenumerera på Opulens nyhetsbrev gratis!

 

 

Men flygplanen jobbar hårt för pengarna där uppe i luften och seglar fram tio miljarder mil per år, och för varje mil suger dom i sig 100 liter bränsle – det blir tusen miljarder liter bränsle under ett år. Lika många liter som bilarna dricker! Har man sett, tänk vad mycket avgaser det blir sammanlagt.

Och tänk så många år himlen och jorden varit fyllda av dessa klumpiga dånande plåtmonster som dessutom skördat så många dödsoffer vid det här laget. Om vi bara tar dom sista 30 åren… det blir sammanlagt 60 biljarder liter bensin och flygbränsle.

Nä, så mycket siffror, man blir ju alldeles snurrig av alltihop! Ska vi lösa korsord istället eller spela på travet eller kolla vem som vinner Idol? Snälla? Kanske kasta pil på puben eller gå och heja på ett fotbollslag en stund? Domarjävel! Straff, det ser ju min mormor till och med, och hon är ändå död sen flera år! Mål, hurra!

60 biljarder liter på trettio år. Går det att förstå hur mycket det är? Javisst, vi fyller alltihop i 80 miljarder badkar och ställer dom på rad, och så ser vi hur långt vi kommer ut i rymden, det vore väl kul?

När planeten Mars är oss som närmast är den sex miljoner mil bort, vilket betyder att våra badkar skulle räcka ända dit och sen tillbaka också!

Så pass alltså. Är det troligt att avgaser från en så stor mängd bensin och flygbränsle utsprutad i himlen påverkar klimatet? Tyvärr är det inte bara troligt, utan ett vetenskapligt säkerställt faktum. Men alla dessa avgaser är bara en del av alltihop. Låt oss lägga till all den olja vi bränner över världen för att hålla husen varma, och för att hålla igång alla möjliga andra processer. Och hur många enorma fabriker med rykande jättelika skorstenar tror du att det finns på vårt lilla jordklot? Ta bara alla dom där fabrikerna som tillverkar alla dom där planen och alla dom där bilarna, bussarna och långtradarna. Och alla miljarder ton plåt, hur mycket berggrund måste man förstöra för att få tillräckliga mängder järnmalm att anrika?

Satan hånskrattar och blottar sina gula vassa betar när han sätter Gud i schack matt och himlens alla änglar gråter, men människan tror vare sig på sagor eller verkligheten längre och letar istället efter finfina aktier att investera i för att förverkliga drömmen om att bada i pengar som Joakim von Anka, den härlige gamle snåljåpen.

Tyst! Dribbla, skjut… Mål! Vadå bortdömt! Domarjävel! Okay, på söndag är det en ny match och nya möjligheter, bortaplan. Då ska jag inviga min nya jättelika turbo-SUV som väger två ton och axar från noll till hundra på 8,4 sekunder, och inga jävla trädkramare ska stå i min väg, för man lever bara en gång, och då ska man ha skoj så ofta man kan och skita i allt och alla, det sa alltid min salig far, och jag har inte tagit nån skada av hans visdomsord, så dra nu åt helvete allihop!

CHRISTIAN WÅHLANDER
christian.wahlander@opulens.se

 

 

 

 

 

 

 

Alla artiklar av Christian Wåhlander

Christian Wåhlander, dataprogrammerare till yrket, har bland annat skrivit artiklar om liv, politik och kultur i Second Opinion och City, placerat sig i novell- och teatermanustävlingar, och drivit ett stort internetprojekt om skrivande som genom åren drog till sig en miljon besökare. En av hans pjäser, Dödsbädden, har spelats på Värmlandsteatern.

Det senaste från Samhälle

0 0kr