Noterat: Ur led är tiden

Noterat/Samhälle.

HISTORIEÄMNET. Jag läser om Skolverkets förslag att stryka antikens historia från grundskolans undervisning. Genast erinrar jag mig en bild på ett plakat ifrån en demonstration mot rasism på Sergels torg häromåret: ”att man ens ska behöva demonstrera mot den här skiten”. Och om nu detta förslag blir verklighet kan jag riktigt föreställa mig hur lärare, forskare, föräldrar, ja – alla som bryr sig om skolan – samlas med liknande plakat runtom i landet.

Jag kan inte låta bli att undra: om vi nu, i tider av sjunkande skolresultat, ska ta bort ett helt moment från undervisningen, vad ska då lyftas fram? Varför inte den tidiga medeltiden, de ”mörka århundrandena” präglade av religiös fundamentalism och civilisatorisk backlash? Den perioden om någon torde väl hjälpa kidsen förstå vår egen tid. Den tidiga medeltiden var förvisso mer mångfacetterad än den vedertagna bilden av den, men jämfört med antikens glansdagar förefaller den dock rätt lam.

Ett annat förslag: Istället för Homeros kan de gott läsa Shakespeare. Här ur Hamlet: Something is rotten in the state of Swed… förlåt, Denmark. Eller kanske räcker det med att följande står på tavlan: UR LED ÄR TIDEN.

Erik Bovin

LÄS FLER NOTISER

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Noterat

0 0kr