Noterat: “Du är en variabel i en algoritm”

Noterat/Samhälle.

NoteratAPPAR. Smartphonens appar – denna degraderingens estetik med åtföljande flyktvägar. Små irriterande flugor med avrundade hörn (inget får bitas) och färger som tredje klassens plockgodis i en förortsoutlet.

Distraktionen. Den kvarhållna kontemplativa sträva tankens deterritorialisering. Flugsvärmen, den stukade grammatikens schizoblinkande Gehenna. Tankediktatur genom socker. Men till skillnad från den förvuxna flugans skrämmande svarta fasettögon betraktar apparna oss med den galna clownens falska söta blick, registrerar dig till minsta lilla banala toalettbesök.

Plötslig tankekorskoppling/dubbelexponering: Notre Dames rosettfönster, en lika skör passage mot den tidens gud som smartphonens sköra glas. Du bär en elektronisk amulett som tecken för ditt underkuvade slaveri under nätets transcendens. Du är inte ett subjekt. Du är en variabel i en algoritm.

Jesper Nordström

LÄS FLER NOTISER

Jesper Nordström är kulturskribent med inriktning på litteratur och idéhistoria, med särskilt intresse för modern poesi och tysk prosa. Han har även gjort resereportage från Berlin och Köpenhamn med inriktning på arkitekturhistoria.

Det senaste från Noterat

0 0kr