Noterat: Corona kommer att öka ojämlikheten

Noterat/Samhälle.

Noterat

PANDEMI. Nomi Prins, som skrivit boken Collusion: How Central Bankers Rigged The World, förklarar i Tom Dispatch hur reaktionerna på coronaviruset kommer att öka ojämlikheten i USA och i världen.

Den första veckan i mars i år agerade den amerikanska centralbanken Federal Reserve i samarbete med G-7-länderna och deras finansiella eliter genom att sänka de redan låga räntorna och öka utbudet av pengar på marknaden. Det experiment som skulle ha skapat finansiering för verkliga arbeten har i stället skapat ett Frankensteins monster och ytterligare en finansiell bubbla. De rikaste tio procenten i USA äger nu 84% av aktiemarknaden.

Vad de finansiella reaktionerna på coronaviruset visar är att aktiemarknaden och de finansiella marknaderna prioriteras och detta kommer återigen att öka ojämlikheten i USA och andra länder. För att få ett annat resultat behövs en politik som stimulerar ekonomin nerifrån.

Lars Borghem

LÄS FLER NOTISER

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Noterat

ANVÄND DENNA! Noterat_vinjettbild_Opulens_noterat

Noterat: ”Finaste!”

INTERNETIDIOTI. Hur mycket hälsofixerad ”åh titta på mig i min halvreligiösa yogaställning
0 0kr