Bellman och lingon mot Fox News

Media.
Foto: Jonas Bergsten

SVERIGEBILDEN. På sociala medier förmedlas i dessa dagar förvanskade bilder av Sverige, ibland med viral effekt. Hur kan detta bemötas? 

 

Radions P1 rapporterade häromdagen att Henrik Selin på Svenska Institutet har utrett hur Sverige presenteras i utländska nyhetsmedia. Han konstaterade bland annat att det på Twitter sprids ett fördomsfullt inslag som man tagit över från Fox News, en kanal som inte gjort sig känd för någon mera märkbar strävan efter objektivitet. Också i det förgångna har det ibland varit politiskt opportunt i USA att puckla på Sverige. Det gjorde Presidenten Dwight D Eisenhower som långt senare bad om ursäkt för sin förlöpning. Sex och självmord har varit stående inslag i kritiken av välfärdslandet Sverige, det senare grundat på statistik som kan ifrågasättas (den i katolska länder är mindre tillförlitlig, och antalet tonåringar som tar livet av sig är dessvärre skyhögt högre på Nya Zeeland).

Skaffa Opulens nyhetsbrev gratis!

 

 

Men Henrik Selin kan dessbättre konstatera att uppfattningen av Sverige bland allmänheten utomlands oftast är mera positiv (och Instagram är vänligare än Twitter). Det kan vi också göra, grundat på ett mycket selektivt urval i form av de många tyskar som parkerar sina husbilar och övernattar vid vår närmsta strand vid Östersjön. De kan inte nog prisa den svenska allemansrätten, av förklarliga skäl. En som verksamt såg till att göra Sverige känt på andra sidan Sundet var författaren Benny Andersen som avled häromveckan, 88 år gammal. Visserligen hade han inte, såvitt jag vet, släkt i Sverige. Det hade däremot både hans våldsamt produktive kollega Klaus Rifbjerg, och det har den kloke kritikern Torben Brostrøm. Jag har träffat de båda senare, men inte Benny Andersen (Malmöförfattaren Jan Mårtensson som kände honom väl skrev en vacker och välinformerad runa i Skånska Dagbladet den 30 augusti).

Men en gång lyssnade vi på hans kompis Povl Dissing när han sjöng (med sin hesa röst) några av Svantes Viser, Benny Andersens diktsamling som för tolv år sedan införlivades med Danmarks kulturkanon. Särskilt en av dem har vi utsatt våra svenska elever för, som en dansk läsövning, och våra utländska studenter runtom i världen, som ett exempel på danskars syn på Sverige. I den trängtar Svante efter Sverige men han tvingas stanna kvar på bålverket på danska sidan eftersom han så lätt blir sjösjuk – dikten skrevs långt innan Bron kom till. Men han vet hur det går till i det förlovade landet han längtar till, ”hvor folk synger Bellmans viser/ med tyttebær i munde/ i lyse birkelunde…” Alltså ett Sverige där folk, med munnen full av lingon sjunger Bellman i ljusa björkdungar. Den sången får Fox News gärna kabla ut.

IVO HOLMQVIST
info@opulens.se

 

 

 

 

 

 

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Media

0 0kr