Vi messar oss ur the mess

Krönikor.
Collage: Opulens.

KRISMEDVETANDE. Bankskulder, klimatskulder, vårdskulder… “Teknologierna finns och de kommer att ordna upp allt, bara vi sitter still i båten med blicken riktad ner i mobilen. I väntan på ännu ett sms-lån”, skriver Erik Cardelús.

 

En gång i tiden hade vi en statsminister som förkunnade att den som är satt i skuld icke är fri. Det var långt före sms-lånens och nollräntornas guldålder. Numera är samme statsminister styrelseordförande för en mäktig storbank och melodin är en annan.

För numera vadar vi i skulder. I bankskulder, klimatskulder och – nu senast – vårdskulder. Aldrig har det svenska folket varit så belånat som idag. Aldrig har det varit så enkelt att låna och skjuta på framtiden. Aldrig har så många unga suttit i skuldfällor, hela 35 000 unga i åldern 18-25 år hamnar hos Kronofogden årligen. En av våra mest hyllade företag har gjort det till sin affärsidé att vi skjuter på betalningen och glömmer att det finns en morgondag. En sur morgondag där det cashas in.

En stor skuld finns också i vården, i synnerhet äldrevården. Här har vi länge suttit inne med förvissningen om att vår befolkning blir allt äldre och allt mer vårdkrävande. En vattentät evidens, ändå har äldrevården så länge skötts så styvmoderligt. In med lågavlönad, lågutbildad och tillfälligt anställd personal, försämra arbetsförhållandena och låtsas som denna underlåtenhetsskuld inte kommer att få några konsekvenser. Inte nu i alla fall. Kanske senare, men det är bäst att inte tänka på. Ända tills en svår pandemi sveper in över världen och allt slås ikull.

Även klimatförändringarna spelar i samma liga, en kris som stöts och blöts i var och varannan nyhetssändning och rapportering. Något som bara sker, likt ett skenande tåg som någon annan ska stoppa. Bara inte jag, bara inte vi, bara inte nu. Istället är ansvaret och aktörskapet outsourcat till någon annan. Helst några teknologier, som är enormt utvecklade och inom vilka det har gjorts enorma framsteg. Så gnäll och gnöla inte, de där teknologierna finns och de kommer att ordna upp allt, bara vi sitter still i båten med blicken riktad ner i mobilen. I väntan på ännu ett sms-lån som tar oss ur knipan.

Stöd Opulens - Prenumerera!

Opulens utkommer sex dagar i veckan. Prenumerera på Premium, 39 kr/mån eller 450 kr/år, och få tillgång även till de låsta artiklarna.
På köpet får du tre månader gratis på Draken Films utbud (värde 237 kr) av kvalitetsfilmer, 30% rabatt på över 850 nyutgivna böcker och kan delta i våra foto- och skrivartävlingar.
PRENUMERERA HÄR!

Traditionellt delade ordet skuld betydelse mellan religion och räkenskap. För den som läst sin Bibel blir det uppenbart att det finns mycket skuld att reglera i människolivet. Bara att kavla upp ärmarna för att ge sig ut och skotta i drivorna. För människolivet är bräckligt och bedrägligt. Enklast är det att lura sig själv, nu med hjälp av en mobil.

För i ett sekulariserat samhälle med ett dopat finanssystem och en narcissistisk och kronocentrisk tro på ett storslaget JAG, här och nu, blir det svårt med skulden, med bedrägligheten och bräckligheten hos oss själva och omgivningen.

Skulle det mot förmodan blinka några trista och tungsinta siffror på bildskärmarna – vad gäller klimatet, vården, eller något annat – kan vi alltid skjuta upp skulden. Scrolla vidare, messa oss ur the mess.

ERIK CARDELÚS
info@opulens.se

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Krönikor

0 0kr