Toaletten får Nobelpris i litteratur

Krönikor.
Collage: C Altgård / Opulens

SATIR. På torsdag tillkännages vem som blir årets Nobelpristagare i litteratur. Iodine Jupiter går händelserna lite i förväg och avslöjar vinnaren. Men inte nog med det. I en vision målar han upp hur det hade kunnat se ut om årets Nobelfestligheter inte blivit inställda på grund av pandemin.

 

Ett sus av lättnad går igenom börshuset när Svenska akademien tillkännager Nobelpristagaren i litteratur. Förlag och bokhandlare gnuggar händer: ”Äntligen. Priset går till Toaletten”.

Dollartecken av europeisk sort (eurodollar) lyser i branschögon. Meningen är ofta delad om Toaletten är värd priset, eller om det borde gått till en Bidé? Är hon bra eller dålig? Har han Kloaksympatier på vänsterkanten?

Människor som vet allt, intellektuella genier, kommer med kommentarer om att en Klosett har ett värde medan en Toalett inte är nödvändig.

I Akademiens motivering till varför Toaletten erhåller litteraturpriset framgår hur den berör vår kulturella identitet. Avträdets betydelse för det talade och skrivna språket står i fokus. Dess gestaltning och formidabla visualitet bär en sällsynt lyskraft. Den har skapat nya poetiska uttryck inom traditionens ramar.

Stöd Opulens - Prenumerera!

Opulens utkommer sex dagar i veckan. Prenumerera på Premium, 39 kr/mån eller 450 kr/år, och få tillgång även till de låsta artiklarna.
På köpet får du tre månader gratis på Draken Films utbud (värde 237 kr) av kvalitetsfilmer, 30% rabatt på över 850 nyutgivna böcker och kan delta i våra foto- och skrivartävlingar.
PRENUMERERA HÄR!

Glömda pristagare ur historien applåderar skugglikt mottagaren. De aderton bedyrar sin kärlek genom hans kungliga majestäts närvaro och med en superb middag.

Hur förväntas Toaletten vara draperad? Höljd i dunkel, dofta pengar och framgång? Bankettens prominenta gäster mönstrar Avträdet på andra sidan middagsbordet. De granskar dess stil och manér. Toaletten som tagit sig ända till kosmos iskalla utkant Stockholm skärskådar också dem. Med nyfikenhet och förakt. En kommunikation sker med nyanser av en färg jag inte vill nämna före middagen.

Nobelbanketten i Stadshuset är ett event älskat av många. Händelsen drar universums blickar till sig. Vad anförtror Toasitsen drottningen vid sin sida? Vad äter gästerna till för– och huvudrätt, hur ser desserten ut? Vilka huvudkreationer bär kvinnorna till sina dräkter? Är juvelerna äkta? Frågorna är många och nyfikenheten måste stillas. Tv är där och filmar.

På Nobelfesten exekveras milslånga bortförklaringar. Inte sällan utan gaggigt svammel. Under bjudningen förväntas Toaletten att hålla tal av lättsam karaktär i Blå hallen som tack för middagen. Senare på kvällen följer en livad schottis i Gyllene salen till orkesterdån. Har vi tur får vi se WC berusad på dansgolvet på alla fyra i direktsändning. Det är vad vi i hemlighet väntar på − och drömmer om. Senast det hände var Thorbjörn Fälldin statsminister.

Intresset för Den svenska akademiens engagemang för stil och smak har under senare år ökat. Med undantag för en liten sexualskandal man påstått vara Frankrikes fel. Otaliga kulturgroupies försöker varje år olovligen ta sig in i Stadshuset för att göra sig bekanta med pristagaren.

En annan höjdpunkt på Nobelhögtiden är prisceremonin. Avträdet mottar kungens medalj i Stockholms konserthus. Herr eller fru Klosett får den direkt från kungens hand. De bockar och bugar övertygade om att kungen tvättat händerna. De ler artigt mot varandra i förvisningen om att akademien sköter arbetet kompetent, att prispengarna är tvättade och kan hämtas på Gyllene salens dansgolv framåt midnatt.

Nobelpristagaren i litteratur – Les toilettes – låter oss försonas med upplevelsen av vår historia och var vi kommer ifrån.

IODINE JUPITER
iodine.jupiter@opulens.se

 

iodine Jupiter är skriftställare med tematiska verk inom dramatik, musik och litteratur. En satirisk ton är ofta vapnet som riktas mot vår tids idioti. Bakom titlar som Dom dödas pornografi och Obscen sanning ryms både skönhet och civilisationskritik. En senare publikation i denna anda är En tjänstemans meditationer.

Det senaste från Krönikor

0 0kr