Sverige styrs nu efter två skilda lagböcker

Krönikor.
Montage: C Altgård / Opulens

NYA RÄTTSSYSTEM. Parallella rättskipningar där kända medborgare hävdar en egen version av lagboken och tar sig rätt att följa sina egna paragrafer. En mediavärld hungrig efter klick har blivit scenen där dessa lagstiftare får kliva fram. Striden kring SVT:s aktuella dokumentär De rättslösa, av bland annat Cissi Wallin, ställer allt detta på sin spets.

Vi har senaste tiden sett flera typiska fall av parallell rättskipning. Ett är förre justitiekanslern Göran Lambertz och hans mindre ärofulla sexuella möte med en yngre kvinna en julafton då båda tjuvstartat rejält med snapsen. Han anklagades för våldtäkt, häktades, men åklagaren lade ner ärendet då brott inte kunde styrkas. Rätt eller fel, vårt rättssystem gjorde den bedömningen.

Lambertz anordnade då en unik presskonferens i sin trädgård där han tog heder och ära av kvinnan och hängde ut henne på ett sätt som liknar förtal. Märkligast är att pressen körde i diket genom att direktsända denna partsinlaga.

Lambertz skapade här en ny parallell rättsinstans, ett slags efter-domstol. Den som inte bedömts skyldig, kan offentligt förnedra målsägande. I en folkdomstol där han får stå helt oemotsagd.

Sedan är det KD-ledaren Ebba Busch som sätter sig i en märklig sits då hon inte får köpa det hus hon tycker sig ha rätt till. Juridiken runt det hela blir snårig. Men partiledaren hamnar snett då hon blir Goliat, den elake jätten i kampen mot den gode David, en enkel person som i detta fall av vissa ansågs ha svårt att bedöma följderna av sina handlingar.

Busch följer dock jesuiternas ordspråk ”ändamålet helgar medlen”. På Facebook hänger hon ut sin motståndares advokat då hon skriver att han för flera decennier sedan fälldes för ett grovt brott. Busch hävdar att hon har rätt att göra det eftersom det är sant, då kan det inte vara förtal. Lagstiftaren, alltså riksdagskvinnan, Busch kan sålunda inget om svenska lagar. Ett förtal är något som ägnat att rikta missaktning mot en person. Det har hon gjort. Speciellt som advokatens dom inte hade ett dugg med husaffären att göra.

En av 349 folkvalda lagstiftare visade då upp en egen parallell lagbok som hon följde.

Åklagaren ansåg att förtal ägt rum. Busch valde att erkänna, betala böter och därmed slippa en rättegång där hon förmodligen skulle fällts. Men hon sade att hon erkänt bara för att få allt ur världen. Hon anser inte att hon begått ett brott. I själ och hjärta är hon oskyldig. En av 349 folkvalda lagstiftare visade då upp en egen parallell lagbok som hon följde.

I våras krävde 35 kulturpersonligheter att åtal för förtal som väckts som en följd av metoo, skulle avskrivas. Detta för ett brott som har fängelse i straffskalan. Liknande svepande amnestier brukar ges i länder som genomlidit inbördeskrig och där försoning blir prioritet ett. Militanta metoo-generaler ansåg sålunda att ett könskrig utkämpats. Nu hade några av de trogna fotsoldaterna måhända brutit mot lagen. De måste skyddas till varje pris. De som anklagats för sexbrott och hängts ut för det, behövde dock uppenbarligen inte skyddas genom att få sin sak prövad.

Samma taktik. Rådande lag passar inte någon. Då krävs undantag som fungerar retroaktivt. Parallell lagstiftning.

Så journalisten Cissi Wallin. Hon anmälde en man för våldtäkt mer än tio år efter händelsen. Polisen utredde och fann att ord står mot ord, att de inblandade var berusade, vilket gjorde deras berättelser osäkra. Den förflutna tiden innebar att teknisk bevisning saknades samt att minnesbilder kunde ha försvagats. Ärendet lades ned. Brott kunde inte styrkas. Rätt eller fel, det var den legala rättsapparatens bedömning.

Under metoo hängde Wallin sedan ut mannen på nätet som våldtäktsman. Han anmälde henne och hon fälldes för grovt förtal i tings- och hovrätt. Ändå upprepade hon anklagelserna i en bok hon ger ut på eget förlag. Wallin följer sin egen lagbok. Hon anklagas på nytt för förtal. Ärendet är inte avgjort.

Skaffa Opulens nyhetsbrev gratis!

Välj om du vill ha nyhetsbrevet sex dagar i veckan eller på måndagar.
Anmäl dig

Vid sidan av detta startade Wallin tillsammans med en rad kvinnor Förtalskassan. Kvinnor som fällts för förtal rörande anklagelser om sexualbrott skulle slippa betala böter själva. Pengarna ska komma via medborgare som stöder saken, så kallad crowd funding. Företrädare för kassan säger att skulden i det påstådda sexbrottet inte bedöms. Dömda för förtal ska få pengar. Detta då kvinnor som anklagar någon för dessa brott i princip aldrig ljuger, enligt Förtalskassans egna undersökningar. Hur dessa gjorts är oklart.

Att känna sig utsatt för ett övergrepp men inte bli trodd är vidrigt. Juridiskt sett är Förtalskassan också vidrig. Ett brott som domstolar fastslagit görs straffritt. Med andra ord – häng ut och anklaga någon inför hela världen. Vilka bevis du har och hur domstolen bedömer ditt fall kan du strunta i. Du slipper ta konsekvenserna. Vanliga lagen är upphävd. Ett parallellt rättssystem.

Säg att män som dömts för sexbrott fått en kassa som betalar deras böter. Samhället hade exploderat av harm och tidningarnas krönikörer hade gått bananas.

Men få vågade kritisera Förtalskassan. För den är politiskt korrekt. Gamla trista lagar behöver vi inte bry oss om. Dessutom finns alltid folkdomstolar som media gärna anordnar.

LARS THULIN
lars.thulin@opulens.se

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Krönikor

0 0kr