Statyn som vältes omkull

Krönikor/Kultur.
Zlatan. Collage och bakgrundsfoto: C Altgård / Opulens

FOTBOLL OCH KONST.  Den vandaliserade Zlatanstatyn i Malmö ska nu repareras på hemlig plats. Om skulpturen till slut återigen hamnar på sin angivna plats på Stadiontorget återstår att se. Fotbollskulturen innefattar alltifrån konstnärlig sensibilitet till brutal ikonoklasm och huliganism, skriver Clemens Altgård.

 

I skrivande stund håller de allra sista resterna av den illa åtgångna Zlatan-statyn på att fraktas bort från Stadiontorget i Malmö. När jag bläddrar bland gamla foton på min hårddisk hittar jag ett foto från 2012. Det rör sig om ett graffitiverk på en vägg i Malmö med titeln ”Zlatan is king” där fotbollsidolens rötter i Malmö FF framhålls. Det kan ses som ett exempel på fotboll och konst i förening. I detta fallet i form av street art. En av många hyllningar till idolen som förekommit under årens lopp i Malmös gaturum. Men det är mycket som kan förändras drastiskt i fotbollens värld.

CLEMENS ALTGÅRD
clemens.altgard@opulens.se

Clemens Altgård är poet, frilansande kulturskribent och översättare bosatt i Malmö. Altgård var en av medlemmarna i den numera upplösta poetgruppen Malmöligan. Skrev även några pjäser på 90-talet. Altgård har verkat som kritiker i en rad tidningar och tidskrifter. Under senare år med en stark inriktning på scenkonst i alla dess former.

Det senaste från Krönikor

0 0kr