Kinas assimileringsförsök måste stoppas

Krönikor.
Foto: The Digital Artist / Pixabay.com

DEMOKRATI. “Denna moraliska böjlighet är vansklig. Den visar auktoritära maktspelare hur anpassliga vi är.” Sofia Nerbrand är kritisk till hur lite motstånd västvärlden visar stormakten och diktaturen Kina.

 

Hankineser (förenklad kinesiska: 汉; traditionell kinesiska: 漢; pinyin: hàn) är benämningen på den dominerande etniska gruppen i Kina, som omfattar mellan 90 och 95 procent av befolkningen. Det gör den också till världens största folkgrupp, omfattande nästan en femtedel av jordens totala befolkning. Källa: Wikipedia.

”We are the Borg. You will be assimilated. Resistance is futile.” I tv-serien Star Trek är borgerna uppkopplade mot ett gemensamt medvetande som styrs av ledaren. Individer från andra arter som infångas assimileras och blir en del av kollektivet. Deras ambition är världsherravälde, och då talar vi om universum.

SOFIA NERBRAND
sofia.nerbrand@opulens.se

Sofia Nerbrand är ordförande i tankesmedjan Bertil Ohlininstitutet och skriver regelbundet för en rad tidningar genom Liberala Nyhetsbyrån. Hon har tidigare varit chefredaktör för samhällsmagasinet Neo, som hon också grundade, redaktör på Axess samt ledarskribent i Sydsvenskan och DN.

Det senaste från Krönikor

0 0kr