Hamori: “Att vara jude är inte att höra till en ras”

Krönikor.
davidsstjärna, judendom, judar, judiskhet
Bild från Pixabay.com, digitalt bearbetad av Opulens.

ANINGSLÖSHET. Katrine Hamori chockades av Micael Bindefelds aningslösa uttalande i SVT:s talkshow “Carina Bergfeldt”. Det Bindefeld gjorde var att upprepa nazisternas påstående om att vara jude är att tillhöra en ras, anser Hamori. Här reder hon ut begreppen.

När Micael Bindefeld på bästa sändningstid i skattefinansierade SVT:s talkshow ”Carina Bergfeldt” sa att han specifikt valde en judisk kvinna som surrogatmor till sitt barn, satte jag kvällsfikat i halsen. Låt oss lämna diskussionen om inköpt livmoder därhän och ta fasta på det han faktiskt sa; att han uttryckligen ville ha en judisk mor till sitt barn. Hans val påminner om när man väljer en schnauzer med stamtavla som ska få betäcka schnauzertiken för att vara säker på att valparna är renrasiga. Det Micael Bindefeld gjorde inför miljoner tittare var att upprepa nazisternas påstående om att vara jude är att tillhöra en ras.

Det ledde som bekant till att judarna skulle utrotas eftersom de av nazisterna sågs som en undermålig ras som kunde likställas med skadedjur som kackerlackor och råttor. Med tanke på detta var det anmärkningsvärt att den till synes starstruck Carina Bergfeldt inte ens lyfte på ett ögonbryn och ställde den självklara frågan till den nyblivne fadern. Det är verkligen ett exempel på urusel journalistik, för att inte säga rent farlig okunnighet och historielöshet.

Vid det här laget borde väl alla som gått minst nio år i svensk grundskola veta att vara jude inte är att höra till en ras. Micael Bindefeld sitter alltså och säger, milt leende inför en likaledes milt leende Carina Bergfeldt, att det judiska sitter i ägget som kvinnan tillhandahåller.  

Att vara jude är att tillhöra och ha en specifik kultur. Det finns judar med melatoninrik hud, med vit hud, svart hår, rött hår, bruna ögon, blå ögon, platt näsa, rak näsa och krokig näsa. Det finns långa, magra judar och det finns korta tjocka. Det finns korkade judar och det finns smarta judar. Att påstå något annat är att säga samma sak som propagandaminister Goebbels sa; att judar tillhör en ras.

Att vara jude är att tillhöra en familj där man har liknande värderingar och moral.

Whoppi Goldberg, som tog namnet Goldberg för hon trodde att det var lättare att göra karriär i Hollywood med ett sådant efternamn, sa i ett talkshowprogram att Förintelsen inte handlade om ras. Det ledde till en mediastorm från uppenbarligen kunniga journalister och tittare som visste att det ju var precis det Förintelsen handlade om. Ms Goldberg fick offentligt göra avbön. Detta torde väl den tidigare USA-korren Bergfeldt ha känt till? Nazisternas propaganda var att judar, romer och homosexuella tillhörde raskategorin Untermenschen och att det därför var nödvändigt att utrota dem.  

Och nu satt alltså Micael Bindefeld och sa att han ville ha ett renrasigt barn. Men det nappade inte journalisten på utan det blev i stället till en fråga om att välja kön. Vilket ju är möjligt om man väljer att bli förälder genom en surrogatmoder. Det var den enda följdfråga hon gick igång på.

Att vara jude är att tillhöra en familj där man har liknande värderingar och moral. Medlemmarna i en familj kan faktiskt se helt olika ut, ha olika pappor eller mammor, de kan vara adopterade. Några i familjen har en gudstro, andra inte. Man behöver inte födas till jude, man kan bli det – även om det är lite komplicerat och tidskrävande. Det vill säga, man kan alltså konvertera till judendomen. Precis som adopterade barn är självklara familjemedlemmar, så är konvertiter det.

Det brukar sägas att antisemitismen är det äldsta hatet. I dag ser vi över hela världen hur antisemitismen sprider sig nu som en smittsam, dödlig sjukdom. Antisemitismen må ha börjat med judarna, men det slutar aldrig med enbart judarna. Därför borde vi, och inte minst public service, vara mer vaksamma mot okunniga, rent ut sagt livsfarliga uttalanden som det som Micael Bindefeld gjorde, utan att Carina Bergfeldt ställde den självklara följdfrågan; anser du att judar tillhör en viss ras?

KATRINE HAMORI
info@opulens.se

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Krönikor

0 0kr