Den pratokratiska eran

Krönikor.
Pratets era. Collage: C Altgård / Opulens

SNACKSALIGA. Alla som en gång menade att Svensson, Svennebanan, Suedi och övriga blågulingar var ena pratkarga och prathämmade typer, dags att ställa om pratet. Och vinner vi inte fotbolls-EM, har vi redan tagit hem poddprats-VM, skriver Erik Cardelús.

Kanske kommer vår tid att bli ihågkommen som självpratets förlovade tid. En pratokratisk tidsålder, då pratet sattes på piedestal. För aldrig har vi haft så många poddar och aldrig har det självcentrerade pratet stått så högt i kurs. Pratar du inte om dig själv, helst i en vloggkanal eller podd, finns du inte.

I en artikel i Svenska Dagbladet tas tempen på ”det svenska poddundret”. Här inleds med konstaterandet att till och med Ers Majestät numera poddpratar och att den svenska poddindustrin går som snabbtåget, även om expansionen och lönsamheten inte håller jämna steg. Men vad betyder några små röda siffror inför chansen att prata loss? Utan pratet stannar Sverige, utan prat blir man flat. Pratkvarnen är guldkranen.

För numera är Sverige pratets pionjärmarknad. Vi ligger i yttersta ekonomiska pratkant. Så alla som en gång menade att Svensson, Svennebanan, Suedi och övriga blågulingar var ena pratkarga och prathämmade typer, dags att ställa om pratet. Och vinner vi inte fotbolls-EM, har vi redan tagit hem poddprats-VM.

Stöd Opulens - Prenumerera!

Opulens utkommer sex dagar i veckan. Prenumerera på Premium, 39 kr/mån eller 450 kr/år, och få tillgång även till de låsta artiklarna.
På köpet får du tre månader gratis på Draken Films utbud (värde 237 kr) av kvalitetsfilmer, 30% rabatt på över 850 nyutgivna böcker och kan delta i våra foto- och skrivartävlingar.
PRENUMERERA HÄR!

Nyligen släpptes också listan på årets sommarpratare, en tilldragelse kantad av mycket publicistisk pompa och prat, medialt spinn och klick. Den spännande frågan var återigen: Vem skulle ostört få prata om sig själv på radion? Vem skulle få sprida sitt sköna självprat i slott och koja, bland kreti och pleti, i tid och otid?

Från en sjungande Ingrosso hela vägen till en sjungande Larsson, vecklar pratets pärlband ut sig, från juni till augusti. Popstjärnan, smörsångaren, vaccinutvecklaren, musikalkungen, tv-kocken, engelskläraren, simmaren, schackmästaren, Nato-toppen, batterikungen, Pippiskådespelaren, dramatenskådespelaren, sisuförespråkaren, programledaren, knaskomikern, veteransportjournalisten, Sápmiförfattaren, presidentrådgivaren, skridskoåkaren, biologiprofessorn, naturskildraren, På-spåret-mästaren… alla pratar de om vad de ska prata om och varför det ska prata om just det. Sedan pratar vi om vad de har pratat om och om pratet var bra.

Och visst känns den pratologiska gemenskapen skön i dagens annars så segregerade samhälle. Kanske även det värt ett prat.

ERIK CARDELÚS
info@opulens.se

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Krönikor

0 0kr