Den vansinniga lösningen

Krönikor.
Vince Cable, Joe Biden och den liberala lösningen. (Collage: C Altgård / Opulens)

MILITARISERING. ”Här kan äntligen demokrater och republikaner enas. Det som kan läka USA är att planetens största krigsmaskin blir ännu större. ” Lars Borghem varnar för en utveckling utanför mediernas strålkastarljus på övergången mellan Trump och Biden.

Nu kan det snart sägas och Vince Cable, tidigare ledare för Liberal Democrats i United Kingdom, säger det i The Independent.  Efter att ha gått igenom alla utmaningar och svårigheter som väntar Joe Biden med klimathotet, coronaviruset, sjukförsäkringssystem och motstånd i kongressen och Högsta domstolen återstår en lösning: en ännu större satsning på vapenindustrin.

Med Joe Biden som president kan USA och Europa ytterligare militariseras. De fyra åren med Trump där han utmålats som i Putins ledband har inte varit förgäves. Under Trumps fyra år har försvarsutgifterna i Nato och i Sverige ökat. Ryssland håller på att rusta upp. I Ryssland beskrivs Nato som aggressivt och i väst är det Ryssland. Medierna och opinionerna är viktiga för att kunna motivera ökade försvarsanslag och sedan kan rustningsspiralen gå ett varv till.

Den artikel jag skrev för Opulens för snart ett år sedan är tyvärr högst aktuell. ”Efter att Mattis fick sparken av Donald Trump i december 2018 återgick han till ett välbetalt jobb i styrelsen för vapentillverkaren General Dynamics.” Nu har försvarsminister Mark Esper fått sparken. Han var tidigare lobbyist för Raytheon som tillverkar vapensystemet Patriot som Sverige har köpt. Svängdörrarna mellan vapenindustrin, politiken och medierna fungerar på samma sätt oavsett om en demokratisk eller republikansk president sitter i Vita huset. Vapenindustrin bryr sig inte om vem som är president vilket den här artikeln från The Nation visar.

Prenumerera på Premium!

Opulens utkommer sex dagar i veckan. Prenumerera på Premium, 45 kr/mån eller 500 kr/år, och få tillgång även till de låsta artiklarna.
På köpet får du tre månader gratis på Draken Films utbud (värde 237 kr) av kvalitetsfilmer, 30% rabatt på över 850 nyutgivna böcker och kan delta i våra foto- och skrivartävlingar.
PRENUMERERA HÄR!

I Asien är det Kina som är hotet som kan motivera vapenförsäljning till Taiwan, Japan och Indien, skriver Cable. Och Vince Cable säger att hans liberala instinkter reagerar mot denna militarisering. Men att vara liberal är att vara kluven och när han ser tillbaka på hur John F Kennedy enade USA och Europa i kampen mot Sovjetunionen förstår han att Joe Biden kan göra detsamma mot dagens upplevda hot.

Här kan äntligen demokrater och republikaner enas. Det som kan läka USA är att planetens största krigsmaskin blir ännu större. Att EU och Sverige följer efter är en bieffekt. Att krigsriskerna ökar är något man får ta. Upprustningen av det svenska försvaret kommer att genomföras och vi kan förvänta oss ytterligare artiklar på Cabletemat också i svenska medier. Även i USA får man leta för att hitta artiklar som visar att alternativa satsningar på infrastruktur, klimatet och miljön minskar krigsriskerna och innebär fler jobb än inom försvarsindustrin. Här ett exempel av William D. Hartung med en mängd länkar för den som vill fördjupa sig i frågan. Projektet Costs of War vid Brown University är en annan kunskapskälla att söka i.

Medan medierna sysslar med övergången mellan Trump och Biden och om huruvida Trumpångesten snart kan släppa, rekryterar Biden medarbetare som kan fortsätta på den militära vägen som Dwight D. Eisenhower varnade för när han avgick i januari 1961. Sedan dess har det militär-industriella-polititiska-mediala komplexet blivit mångdubbelt starkare. Kärnvapnen har blivit mera spridda och nya vapen som de hypersoniska vapnen har tillkommit. Hur ska denna utveckling kunna brytas?

LARS BORGHEM
info@opulens.se

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Krönikor

Sorgen för Göteborg

GBG2001. När vändningen kom så skedde 11 september-dåden. Kriget mot terrorismen med
0 0kr