Antecknat i Amerika: böcker och bibliotek

Krönikor.
Redwood Library and Athenaeum (foto: Ivo Holmquist)
Redwood Library and Athenaeum (foto: Ivo Holmqvist)

“Här finns dessutom USA:s äldsta igångvarande lånebibibibliotek, Redwood Library and Athenaeum, ritat 1747 i palladiansk stil och försett med vackra doriska pelare. Det ser mycket gediget ut men är byggt i trä som skickligt maskerats så att det ser ut som röd sandsten.” Ivo Holmqvist har under sin rundresa i USA nu begett sig till Newport, Rhode Island.

BBC har just gjort upp en lista på de tio bästa barnböckerna genom tiderna. Några val var självklara, som Lewis Carrolls Alice i underlandet, A. A. Milnes Winnie the Pooh (mästerligt försvenskad av Brita af Geijerstam som Nalle Puh), och förstås Pippi Långstrump, Antoine de Saint Exuperys Den lille prinsen, och Tolkiens Hobbiten (när den var ny 1937 läste sonen till hans kollega Richard Hughes den, uppklättrad i ett träd, och skrattade så mycket att han trillade ner). Men överst på listan finns bilderboken Where the Wild Things Are (på svenska Till vildingarnas land) av Maurice Sendak. Samman med Tony Ungerer och den lugubre Edward Gorey var han en av de skickligaste tecknarna i USA. Hans bok ser till att skrämda ungar blir modiga liksom Ungerers Zelda´s Ogre lär ut hur en tuff tjej avvänjer en jätte från att äta barn.

Häromdagen kunde man köpa Sendaks bok i originalupplagan från 1963 på en tvådagars antikvarisk bokmässa som hölls i Congregational Church i Newport, Rhode Island. Jag gick dit, tappade hakan över fantasipriserna, och köpte intet. För Sendak ville man ha 22 500 dollar (multiplicera med elva just nu), för Harper Lees To Kill a Mockingbird 35 000 och för dramatiseringen av Nabokovs Lolita 37 500 (några av dem var visserligen signerade). För Hemingways Den gamle och havet i första tryck begärde man 10 000 (i ett annat stånd räckte det med 150 vilket är mycket nog – upplagan var stor, särskilt nytrycken efter Nobelpriset). För Faulkner, Orwell och Patrick White i original några hundra dollar, men för Nabokov uppåt fyra tusen liksom för Moby Dick illustrerad av Rockwell Kent. Det allra mesta var förstås rena fantasipriser.

Jag bläddrade försiktigt i Joseph Banks och Daniel Solanders Letters From Iceland från 1780, vackert bunden. Men därav blev intet eftersom den kostade som en bättre begagnad bil. Som alltid konstaterade jag att jag har många (alltför många) av det som visades på hyllorna, köpta för en bråkdel. För den engelska inte särskilt gamla översättningen av Bulgakovs The Master and Margarita begärde man 600 dollar – jag köpte den en gång för 75 cent, och likadant med Karen Blixens Out of Africa. Och var finner man en köpare av James M. Cains hårdkokta The Postman Always Rings Twice (minnesvärt filmad med Jack Nicholson och Faye Dunaway) om man begär 3750 dollar för den? Det var nog inte mycket de tillresta bokhandlarna fick sålt, men meningen var kanske mera att visa upp sig så att folk kunde hitta till deras antikvariat senare.

I Newport finns dessutom USA:s äldsta igångvarande lånebibibibliotek, Redwood Library and Athenaeum, ritat 1747 i palladiansk stil och försett med vackra doriska pelare. Det ser mycket gediget ut men är byggt i trä som skickligt maskerats så att det ser ut som röd sandsten. Inne är det som sig bör lugnt och behagligt, med dämpat prassel av medelålders och äldre medlemmar som läser New York Times, Wall Street Journal och Washington Post, och ett generöst utbud tidskrifter – jag bläddrar i nya konstböcker. Längst in i nordvästra hörnet håller man sig med ett rum med bättre begagnade böcker till salu, alla för en dollar styck, några är också värda det.

På stadsbiblioteket några kvarter därifrån finns något som vi gärna kunde ta efter i Sverige, som ett komplement till de årliga utrensningarna: en Friends of the Library Bookstore (tre till finns inom bekvämt avstånd från Newport, i andra städer och kommuner). Många av de skänkta böckerna är nya eller nästan nya, till en tiondedel eller mindre av priset i bokhandeln eller på nätet. Men jag håller igen: extra väskor på flyget är dyra. Länge kunde man fylla en postsäck som fraktades med båt över Atlanten, billigt eller i alla fall rimligt, men så icke längre. Inte ens Ian McEwans senaste bok köpte jag fast den bara kostade några dollar och var signerad. Det var kanske dumt: om några år dyker den förstås upp hos en antikvariatsbokhandlare med näsa för affärer, för hundra eller tusen gånger mer.

IVO HOLMQVIST
ivo.holmqvist@opulens.se

Det senaste från Krönikor

0 0kr