Du nya inte bara sköna värld

Krönikor/Samhälle.

DESINFORMATIONSKRIGET. “De har också en betydande indirekt påverkan på nyhetsflödet eftersom de uppviglar till konflikter och haussar genomslaget för sina meningsfränder och uppdragsgivare i sociala medier”, skriver Sofia Nerbrand apropå att Facebook och Google idag, tisdag, lämnar ut nya uppgifter om hur ryska aktörer utnyttjat deras plattformar.

Ingen kan längre tro att inte Kreml bidrog till att sätta den osäkra revolvern Donald Trump i Vita huset. Ryssland hade också bevisligen ett finger med i spelet i valet på Taiwan 2016. Det står också klart att ryssarna stödjer nationalistiska partier i Europa med pengar och mycket talar för att även separatiströrelsen i Katalonien får näring från president Putins Ryssland. Hans mål är att destabilisera EU och Nato för att själv vinna relativ makt på den globala scenen.

Putins krig ser inte ut som det traditionella med bomber och militärer. Istället är det ett desinformationskrig som utkämpas med hjälp av nättroll och bots (personer respektive datorprogram). Dessa ljusskygga aktörer spinner falska nyheter och för det otränade ögat är dessa soldater mycket svåra att upptäcka. De har också en betydande indirekt påverkan på nyhetsflödet eftersom de uppviglar till konflikter och haussar genomslaget för sina meningsfränder och uppdragsgivare i sociala medier. På så sätt letar sig deras agenda och perspektiv in i den offentliga debatten i traditionella medier. Mycket försåtligt med andra ord.

Nu står lärande maskiner som kan agera självständigt och ”mänskligt” på tröskeln att omforma världen som vi känner den. Mycket till det bättre, men den nya tekniken gör det också möjligt att tillverka ljud och bild för att luras och smutskasta. Forskare på University of Washington har låtit göra en video med Barack Obama där han talar in i kameran – det är bara det att det aldrig har ägt rum. Hela videon är fejk, tillverkad av datorer med artificiell intelligens.

Propaganda och felaktig information har alltid funnits som en viktig del av krigföring. Men internet, smarta maskiner och animation tar genren till en helt ny nivå. Föreställ er en verklighet där ni aldrig kan veta om det ni ser och hör andra säga över nätet verkligen är sant. Ljud och bild är inte längre ”bevis”, utan kan användas för att visa motsatsen. Att dessa videos och andra sinnrika falska meddelanden dessutom kan spridas för vinden och bli virala förskräcker. Framtidsforskaren Amy Webb som studerar de nya teknologiernas samhällspåverkan menar att utvecklingen är ett existentiellt hot mot journalistik och tillit (Dagens Nyheter 28/10).

Nyheter går inte längre att lita på. Sanningen är utrotningshotad. Världen kommer att bli mer Kafkalik. Demokratin försvagas. För hur ska vi komma överens om prioriteringar och gemensamma regler när fakta inte längre är fakta? Och tro inte för ett ögonblick att den svenska valrörelsen kommer att bli lämnad ifred. Många med skumma intressen är redan här.

Men misströsta inte helt. Framtiden är inte förutbestämd. Vi äger alla en liten del av den, inte minst eftersom vi alla är en del av informationsekosystemet. Vi väljer själva vad vi tror på och vad vi delar. Den nya tekniken ger också möjligheter att hitta marodörerna. Underrättelseverksamhet och kontraspionage – och avslöja bluffarna publikt – har fortfarande en avgörande betydelse, men kan inte bara skötas av staten. Även de företag som hanterar data och utvecklar den nya tekniken har ett ansvar att ge människor verktyg att navigera i en ny, inte bara skön värld.

En positiv pusselbit är att Facebook och Google idag, tisdag, kommer lämna ut nya uppgifter om hur ryska aktörer utnyttjat deras plattformar. De ryska trollen spred högerextrem propaganda riktad mot Hillary Clinton till 126 miljoner amerikanska Facebookanvändare – mycket mer än vad som tidigare varit känt – och lyckades också sprida över tusen videoklipp på YouTube under valrörelsen 2016.

Börjar ni förstå vidden?

SOFIA NERBRAND
sofia.nerbrand@opulens.se

 

 

 

 

 

 

 

Alla artiklar av Sofia Nerbrand

 

 

 

 

 

 

 

 

Sofia Nerbrand är ordförande i tankesmedjan Bertil Ohlininstitutet och skriver regelbundet för en rad tidningar genom Liberala Nyhetsbyrån. Hon har tidigare varit chefredaktör för samhällsmagasinet Neo, som hon också grundade, redaktör på Axess samt ledarskribent i Sydsvenskan och DN.

Det senaste från Krönikor

0 0kr