De religiösa friskolorna är ett problem för demokratin

Krönikor/Samhälle.
Montage: Opulens. Bildkälla: Pixabay.com

TOLERANS. ”Avskaffa religiösa friskolor” skrev Sydöstrans ledarskribent Ayman Fares i söndags. Samtidigt utreder regeringen konfessionella inslag i skolväsendet. Stefan Bergmark reflekterar över sitt eget medlemskap i Svenska kyrkan och menar att det är fullt möjligt att kombinera medlemskap i ett trossamfund och samtidigt önska ett starkare inslag av sekularism i en tid när religionen är på frammarsch.

 

 

Man kan stundom bli avundsjuk på de har som en religiös tro. Men å andra sidan. Har man ingen så slipper man också risken att tappa tron. Jag är medlem i Svenska kyrkan men sympatiserar med Förbundet humanisterna, de organiserade ateisterna i Sverige. Skumt? Kanske, men så är världen och tiden så pass rörig att den som i det nya globaliserade millenniet försöker hålla huvudet kallt lätt uppfattas som motsägelsefull av de frälstas skara.

STEFAN BERGMARK
info@opulens.se

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Krönikor

0 0kr