“Zorba”-kompositören Mikis Theodorakis är död

Nyheter.
Mikis Theodorakis är död. (Foto: Hermann J. Knippertz/AP)

AVLIDEN. Den grekiske kompositören, dirigenten och politikern Michail “Mikis” Theodorakis är död. Han blev 96 år.

– Han var en var en färgstark man, både som kompositör och samhällsdebattör. Han var en helhetsmänniska, säger Monica Dominique.

Född: 29 juli 1925 på ön Chios

Familj: Myrto Altinoglou, barnen Margaret och George Theodorakis.

Utbildning: Efter musikstudier i Athen och periodvisa fängelsevistelser bodde Theodorakis 1954–60 i Paris. Där studerade han för Messiaen och skrev symfoniska och sceniska verk. Theodorakis sökte sig snart till en grekisk-nationell stil och använde element från grekisk folkmusik, som det folkliga instrument bozouki, vilket inte ansågs fint.

Musiken: Allra mest spridd av hans musik är nog musiken till filmen “Zorba”. “Canto General” med text av Pablo Neruda är också välkänd. Förutom verk i mer eller mindre klassisk stil har han också skrivit många mindre musikstycken och visor, många med patriotiskt och revolutionärt innehåll.

Politiken: Blev under juntatiden (1967–1974) satt i fängelse och torterad. Senare har han suttit flera perioder i Greklands parlament och bland annat kritiserat Alexis Tsipras regering för att ha förrått landet och sålt ut det till utländska intressen.

Bozoukimusiken i filmen “Zorba” (1964) med Anthony Quinn i huvudrollen gjorde honom världskänd men Mikis Theodorakis musik spänner över såväl grekisk folkmusik som mer orkestral symfonisk musik.

Erika Josefsson/TT
Miranda Sigander/TT
Matilda Källén/TT

Det senaste från Nyheter

0 0kr