Vinnarna i Sveriges största fototävling har korats

Nyheter.
Vinnarna i Sveriges största fototävling. Fr v: Gustav Lövenhielm, Jim Sandkvist och Malin Svensson. (Foto: fr v: Privat, Janne Svensson, privat. Montage: Opulens.)

VINNARE. Nu är vinnarna i Sveriges största fototävling korade. Tävlingen anordnades av Opulens och Ekström & Garay förlag, i samarbete med Skånska Dagbladet och Sparbanken Syd. Förstapris går till Gustav Lövenhielm, andrapris till Jim Sandkvist och Malin Svensson vann tredje pris.

Temat för fototävlingen var Skriva med ljus. Prispottens 50 000 kr delas mellan de tre vinnarna.

FÖRSTA PRIS

Vinnarfotot. (Foto: Gustav Löwenhielm)

Juryns motivering: En klassisk komposition, en lek med skuggor och ljus som
väcker nyfikenheten. Vart leder mörkret? Vad händer egentligen där inne? En minimalistisk, nästan abstrakt bild med stark formkänsla som påminner om Ralph Gibsons fotokonst. Ett lysande exempel på att ett foto i svartvitt kan lyfta fram bildelementen och formerna samt, förstås, ljuset.

Namn: Gustav Lövenhielm
Ålder: 47
Bor: Bagarmossen

Hur känns det att vinna och hur ska du använda pengarna?

– Det är ju förstås väldigt kul! Jag kommer dels ge en liten bonus till min dotter som är modell, och sedan tänkte jag köpa en kamera så att jag kan vinna fler priser, haha.

Hur skulle du beskriva ditt fotografi och hur kom det till?

– Jag driver ett instagramkonto som heter Fredsduvor som publiceras på Opulens en gång i veckan, gamla foton på kvinnor och män från sekelskiftet som säger roliga saker. Jag skulle sälja ett konstverk vid Södra station och så bara såg jag den där skuggan och min dotter med den randiga klänningen på sig och svarta och vita skor. Jag tänkte, shit vad snyggt! Jag höll på länge, tog bilder på min son som också var med och sedan på dem två tillsammans. Det finns tre olika bilder på min dotter i den här miljön men det här var den bästa, det är någon slags Ferdinand-känsla när hon står och tittar bakom krönet.

Vilken plats har fotograferandet i ditt liv annars?

– Jag fotar väldigt mycket och har gett ut flera böcker med mina foton i, en på Ekström & Garay 2019 som heter I väntan på något grått. Jag är författare och komiker så jag skriver mycket enraders-skämt som jag gillar att sammanföra med mina foton.

– Jag är helt besatt av kontraster och arkitektur och när det här blandas samman så tycker jag att det blir så otroligt underbart med alla linjer och skuggor. Det här svarta, det finns någonting som döljer sig och sedan blir det en massa fina mönster av det – jag älskar det!

ANDRA PRIS

Andra plats. (Foto: Jim Sandkvist)

Juryns motivering: En stämningsfull motljusbild där det egentliga motivet är
betraktaren, som i sin tur betraktar. Verkligheten kan också vara konst. Det finns således en intressant metadimension i den här bilden. Rummet är vackert och ljusets strålar ramas in av rummet. Ensamheten i en tid av pandemi?

Namn: Jim Sandkvist
Ålder: 70
Bor: Vejbystrand

Hur känns det att vinna andra pris och hur ska du använda prispengarna?

– Det är överväldigande och väldigt roligt att få en jurybedömd bild, så det uppskattar jag mycket.

– Ja i dessa tider när man kan börja resa igen så är det här ett uppskattat tillskott i reskassan neråt mot Normandie. En höst i Normandie låter inte så dumt!

Hur skulle du beskriva ditt fotografi och hur kom det till?

– Jag var på Hishults konsthall i januari, februari på en utställning av en annan fotograf som heter Martin Bogren. Just konsthallen inbjöd till att se det här ljuset som strömmar in genom fönstret och samtidigt sitter det någon och tittar på bilder som är fotograferade i ljus. Det var rätt mycket ljus i den där bilden. Sedan finns det en bildgeometri som också lockade mig.

– Fotot beskriver ett tidigt vårvinterljus som är så tydligt och som ger sådana mönster.

Vilken plats har fotograferandet i ditt liv annars?

– Den är väldigt central, jag fotograferar dagligen nu. Jag är pensionär sedan några år tillbaka och fotografi upptar mer eller mindre hela min dag.

TREDJE PRIS

Tredje plats. (Foto: Malin Svensson)

Juryns motivering: En målerisk bild med en skön stämning och vacker färgskala.
Vacker sommarbild med fin komposition och ett djup där människan blickar ut över blomsterängen och blommorna som gnistrar i det varmt glödande solljuset.

Namn: Malin Svensson
Ålder: 44
Bor: Uppsala

Hur känns det att vinna och hur ska du använda prispengarna?

– Det känns såklart jätteroligt och oväntat! Det ger mig ny fotoinspiration.

– Jag tänker att jag ska använda dem till någonting fotorelaterat, någon typ av utrustning.

Hur skulle du beskriva ditt fotografi och hur kom det till?

– Jag tog den när jag gick en fotokurs. Vi var på fotoexpedition, kröp omkring på marken och fotade i kvällssolen. Så det var en härlig kväll som fångades i bilden. Jag tycker om stämningen som kom fram i bilden och vill gärna dela med mig av den.

Vilken plats har fotograferandet i ditt liv annars?

– Det hade en stor plats men har varit på paus, delvis på grund av att jag har varit sjukskriven under en lång tid för behandling av myelom. Jag är på väg tillbaka till jobbet och så nu, så jag hoppas få ork att komma igång med fler kreativa projekt framöver.

ELIN STADENBERG
elin.stadenberg@opulens.se

Det senaste från Nyheter

0 0kr