Världens största vikingautställning invigs

Nyheter.
Halsband och dosformigt spänne ornamenterade med både kors och de nordiska symbolerna valknutarna är ett av 2 500 föremål som visas på Historiska museets nya utställning Vikingarnas värld. (Foto: Marc Femenia/TT)

VIKINGATID. Starka kvinnor och ett stort internationellt utbyte – Historiska museet i Stockholm fortsätter att nyansera bilden av vikingarna. I världens nu största utställning om perioden visas 2 500 objekt från när Skandinavien förändrades i grunden.

Fakta: “Vikingarnas värld”Utställningen är producerad av Statens historiska museum och öppnar på Historiska museet i Stockholm 24 juni.
Alla föremål i utställningen visas också digitalt, med högupplösta fotografier som går att studera i detaljnivå, samt förklaringar om föremålen. Utställningen går också att ta del av digitalt. Vikingatiden pågick mellan åren 750 till 1100 efter vår tideräknings början. Vikingarnas värld sträckte sig från Mellanöstern i öster till Grönland och Nordamerika i väster och från öarna uppe i Nordatlanten till Medelhavet och norra Afrika.

Intresset tycks outsinligt. Historiska museet har turnerat med en utställning om vikingatiden under åtta år, på tre kontinenter, men hungern efter att förstå de tidiga nordborna är fortfarande stor. Museets förra permanenta vikingautställning stod i nitton år – och det var dags för en uppdatering, menar museichef Katherine Hauptman. Nya “Vikingarnas värld” fördjupar sig i ämnet på över tusen kvadratmeter utställningsyta, utifrån tio olika teman.

Det senaste från Nyheter

0 0kr