Ukraina blir tema på Stockholms filmfestival

Nyheter.
Den ukrainske regissören Oleg Sentsov och hans dotter 2019 sedan han släppts ur ryskt fängelse (foto: Efrem Lukatsky/AP/TT)

KRIGSPROTEST. Nästa upplaga av Stockholms filmfestival får Ukraina som tema. Samtidigt portas ryska filmer från festivalen, meddelar arrangörerna.

Orsaken till beslutet är den ryska invasionen av Ukraina.

“Vi vill belysa den osäkra framtid som den ukrainska filmindustrin nu står inför och Ukraina behöver allt stöd vi kan uppvisa och bidra till”, säger Beatrice Karlsson vid Stockholms filmfestival programavdelning i ett pressmeddelande.

Temat ska märkas av i filmvisningar och gäster. Inbjuden är bland andra den ukrainske filmaren Oleg Sentsov, som fick priset för bästa film på fjolårets festival för sin “Rhino”. Sentsov, som tidigare suttit fängslad i Ryssland, har nu lagt ner kameran och tagit upp vapen för att försvara hemlandet, uppger festivalarrangörerna.

“Vi uppskattar allt ert stöd och ställningstagande. Vi ser fram emot att besöka Stockholm efter vinsten”, hälsar Sentsov enligt pressmeddelandet.

Så länge kriget pågår portas också ryska filmer från festivalen.

“Det beslutet är beklagligt men en nödvändig markering i en tid som denna. Rysslands agerande är oacceptabelt”, säger Beatrice Karlsson.

Stockholms filmfestival äger rum 9–20 november.

TT Nyhetsbyrån

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Nyheter

0 0kr