Två Picassomålningar under klubban i höst

Nyheter.
Picassos oljemålning “Hukande kvinna i turkiska kläder” har aldrig tidigare sålts på auktion. Bild från auktionsverket Christie’s. (Foto: Christie’s Images LTD 2021/AFP/TT)

AUKTION. Två Picassomålningar kommer att säljas av auktionsverket Christie’s i New York i november. Den ena har funnits i privat ägo i över 60 år och gör sitt första framträdande på auktionsmarknaden.

“Hukande kvinna i turkiska kläder” (“Femme accroupie au costume turc”), som Christie’s uppskattar vara värd motsvarande 175–265 miljoner kronor (20–30 miljoner dollar), har funnits i en familjs privata samling sedan 1957, bara två år efter det att den målades.

Oljemålningen är ett av många porträtt som Pablo Picasso målade av sin andra hustru Jacqueline Roque. En liknande målning med samma namn såldes 2007 via Christie’s för 30 miljoner dollar.

De båda Picassomålnigarna som nu går under klubban utgör en del av vad som kallas “Stella collection”, som även innefattar verk av Joan Miró, Marc Chagall, Henri Matisse, Georges Braque och Max Ernst. Samlingen har funnits i en och samma familjs ägo under tre generationer.

Auktionerna genomförs den 8–12 november.

TT NYHETSBYRÅN

Det senaste från Nyheter

0 0kr