Toner av Mozart ska lindra stressen i väntrum

Nyheter.
Projektledarna Christian Sundewall, cellist i Malmö operaorkester och Ulrika Gudmundsson Schönberger, Musik i syd (foto: Johan Nilsson/TT)

HARMONI. Till tonerna av Mozart och Beethoven ska patienter få ett mjukt mottagande på sjukhuset i Malmö. Tjugo verk ingår i ett konsertprogram som visas på en tv-skärm i väntrummen för att lindra människors stress.

Vår förhoppning är att kunna sprida det vidare, säger projektledaren Ulrika Gudmundsson Schönberger.

Fakta: Musik i väntrum

Konsertprogrammet “Musik i väntrum – ro för själen” ska visas på tv-skärmar på akut- och röntgenmottagningen på Skånes universitetssjukhus i Malmö med start under våren.Programmet består av 20 verk och innehåller kompositörer som Wolfgang Amadeus Mozart, Claude Debussy, Ludwig van Beethoven, men även samtida verk av Tobias Broström och Benny Andersson.

Varje verk avslutas med att skådespelerskan Marianne Mörck läser citat om musikens kraft.

Pilotprojektet är skapat av Musik i syd, som är den regionala musikinstitutionen i Skåne och Kronoberg, i samarbete med musiker och sångare från Malmö opera.

Daniel Kihlström/TT

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Nyheter

0 0kr