Tiffany Krönlöf och Maarit Turtiainen är årets sverigefinnar

Nyheter.
Årets sverigefinnar Maarit Turtiainen, Markku Huovila, Tiffany Kronlöf och Erkki Vuonokari. (Foto: Sammy Steen/Sveriges Radio Finska.)

PRIS. Årets sverigefinnar är Maarit Turtiainen och Tiffany Kronlöf. Priset delas ut till personer som under det gångna året gjort betydelsefulla insatser för att lyfta fram sverigefinskhet och sverigefinska frågor.

Maarit Turtiainen är författare och journalist, och debuterade 2012 med romanen Punainen paasto (Röd ramadan). Genomgående teman i hennes författarskap är rötternas betydelse för identiteten, och hur det förflutna formar en människa.

”Maarit har i hög grad bidragit till att stärka den språkliga och kulturella identiteten hos den sverigefinska minoriteten. Hon är en av de drivande krafterna bakom den sverigefinska bok- och kulturmässan, som blivit en av de viktigaste sverigefinska kulturhändelserna och en betydelsefull mötesplats mellan författare och läsare. Under året 2021 arrangerades mässan två gånger: en digital och en fysisk”, är motiveringen till priset enligt ett pressmeddelande från Sverige Radio.

Tiffany Kronlöf är sångerska, komiker, låtskrivare, manusförfattare och skådespelare. Hon tilldelas priset Årets unga sverigefinne med motiveringen: ”Tiffany har genom sin stora portion humor, generösa värme och mod bidragit till att sprida kunskap och öka nyfikenheten om sverigefinnar och det finska språket i Sverige. I tv-programmet ’Finska rycket’ bjuder hon med uppenbar stolthet på minoritetshumor och kultur för en bredare publik.”

Även två hederspriser delas ut: i år till Erkki Vuonokari, utvecklare av Sverigefinländarnas arkiv, samt Markku Huovila, illustratör och serieskapare.

Årets sverigefinnar är ett samarbete mellan Sveriges Radio Finska, SVT, Finlandsinstitutet och tidningen Ruotsin Suomalainen.

Anna Brynhildsen

Det senaste från Nyheter

0 0kr