Tidigare kulturministern Bengt Göransson död

Nyheter.
Tidigare kulturministern Bengt Göransson har avlidit (foto: Leif R Jansson/TT)

Bengt Göransson, tidigare socialdemokratisk kultur- och utbildningsminister, har avlidit, 88 år gammal.

Göransson var statsråd mellan 1982 och 1991 och riksdagsledamot 1985–1991. Sin första statsrådspost fick han under statsminister Olof Palme 1982, då med ansvar för kultur- och mediefrågor. Mellan 1989 och 1991 var han utbildningsminister.

“Det finns få som har präglat den svenska kulturpolitiken som Bengt. Han hade sin bakgrund och sitt engagemang i folkrörelserna, folkbildningen och han brann för en jämlik tillgång till kultur”, skriver statsminister Stefan Löfven i en kommentar till TT.

Partisekreterare Lena Rådström Baastad säger till Dagens Nyheter att Göransson var “en sann folkbildare, en flitigt anlitad och mycket uppskattad talare i vår rörelse. Vi har förlorat en stark och inspirerande röst i frågor om demokrati och bildning”.

Nuvarande kulturministern Amanda Lind (MP) skriver på Facebook : “Oerhört ledsamt att höra. Bengt haft så stor betydelse för vårt kulturliv, förr och än idag. Hans ideologiska skärpa, genuina engagemang och passion för bildning och kulturens egenvärde är en stor inspirationskälla. Mina tankar går till Bengts familj och nära.”

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Nyheter

0 0kr