The Met lämnar tillbaka stulna konstverk

Nyheter.
Det berömda Metropolitan Museum of Art i New York har lämnat tillbaka flera mässingskonstverk till Nigeria. Arkivbild. (Foto: Mary Altaffer/AP/TT)

KOLONIALISERING. Metropolitan Museum of Art i New York lämnar tillbaka tre konstverk till Nigeria som stals för 124 år sedan.

Nigeria kämpar för att få tillbaka fler föremål som plundrades under kolonialtiden.

Det handlar om två mässingsplaketter från 1500-talet och ett mässingshuvud från 1300-talet som härstammar från kungariket Benin i nuvarande Nigeria. Föremålen plundrades från det kungliga slottet under den brittiska ockupationen 1897 och förvarades på British Museum i London fram till 1950, då Storbritannien återförde konstverken till Nigeria.

Men efter att föremålen tagits omhand av Nigerias nationalmuseum i Lagos kom de återigen ut på konstmarknaden och hamnade hos en privat samlare, som 1991 donerade dem till The Met i New York, där allmänheten har kunnat beskåda mässingskonstverken.

30 år senare har de nu lämnats tillbaka till Nigerias nationella samlingar. Landets kulturminister Alhaji Lai Mohammed uppmanar fler museum och konstsamlare att följa efter.

– Konstvärlden kan bli en bättre plats om varje innehavare av kulturföremål tar hänsyn till de rättigheter och känslor som de som har fördrivits har, säger han.

The Met har också kommit överens med nigerianska myndigheter om ett framtida samarbete och lån av konstverk.

Stulna artefakter från bland annat nuvarande Nigeria är en aktuell fråga för museum i flera västländer. Nyligen lämnade Frankrike tillbaka 26 föremål som plundrades från Benin under kolonialtiden. Tyska museum har också kommit överens med Nigeria om en plan för att lämna tillbaka stulna skatter, medan British Museum 2019 lämnade tillbaka stulna antika föremål till Irak och Afghanistan.

Det senaste från Nyheter

0 0kr