Tavla stulen av nazisterna lämnas tillbaka

Nyheter.
Belgiens kung och drottning besöker Kungliga museet för sköna konster i Belgien – som nu för första gången har lämnat tillbaka en tavla stulen av nazisterna (foto: Daina Le Lardic)

ÅTERBÖRDA. En tavla som stals av nazisterna har lämnats tillbaka – 80 år efter att den togs från det tysk-judiska paret Emma och Gustav Mayer, skriver The Guardian. Konstverket “Blommor” av den tyska konstnären Lovis Corinth lämnades först till Les Musées royaux des Beaux-Arts i Bryssel, eftersom man inte lyckades spåra de rättmätiga ägarna.

Efter åratal av efterforskningar har man nu hittat släktingarna.

Tavlan är den första som museet har lämnat tillbaka av den konst som stals från judar under andra världskriget. Den belgiske statssekreteraren Thomas Dermine kallar återlämnandet “en triumf för rättvisan” och anser att det kan tjäna som påminnelse om vad nationalism och högerextremism kan leda till.

Paret Mayer flydde från Tyskland 1938. Sammanlagt ägde de över 30 tavlor varav flera försvann i nazisternas plundringar. Det här är den enda som har återbördats till deras släktingar.

TT Nyhetsbyrån

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Nyheter

0 0kr