Svensk klimataktivist: Meningsfull protest

Nyheter.
“Bara prat, ingen handling”, står det på den här banderollen i Glasgow. (Foto: Alberto Pezzali/AP/TT)

KLIMATMÖTE. Tusentals unga aktivister väntas demonstrera över hela Glasgow där klimatmötet COP26 pågår som bäst.

— Det känns meningsfullt, säger svenske Anton Foley till TT inför protesten.

Glasgow håller andan. Proteströrelsen Fridays for Future har sagt att stora folkmassor väntas under den tre timmar långa protesten– som får draghjälp av Greta Thunberg.

Den svenske aktivisten Anton Foley kommer också att delta i demonstrationen.

– Det känns meningsfullt på ett sätt som mycket annat som händer inne på konferensen inte gör för mig. Jag är väldigt taggad att gå i demonstration och på talen i slutet, säger han till TT:s utsända.

De unga kommer sannolikt att uttrycka besvikelse över det som många anser vara brist på tillräcklig handling från världens länder och ledare när det gäller klimatkrisen.

Representanter från nästan 200 länder befinner sig i Glasgow för att diskutera hur de ska leva upp till Parisavtalet mål att begränsa den globala uppvärmningen till mellan 1,5 och 2 grader. I nuläget lever ländernas planerade klimatpolitik inte upp till det.

Thunberg har på Twitter dömt ut COP26 som “greenwashing” och “ett två veckor långt firande av att allt fortsätter som vanligt och bla, bla, bla”.

– Allt har hittills varit väldigt fredligt och vänligt, så vi är inte oroliga för dagen, säger Caitlin Smith, en av tusentals volontärer som finns utplacerade i staden, till TT.

Kristin Groth/TT

Det senaste från Nyheter

0 0kr