Succé för “The crown” på Emmygalan

Nyheter.
“Ted Lasso”-ensemblen fick konkurrera inbördes om en del skådespelarpriser. Hannah Waddingham (i rött) och Brett Goldstein (mitten) gick vinnande ur kampen. Övriga, från vänster: Brendan Hunt, Phil Dunster och Jeremy Swift. (Foto: Danny Moloshok/AP/TT)

EMMYGALA. Stjärnorna var tillbaka på röda mattan när årets Emmystatyetter skulle delas ut.

“The crown” sopade mattan med motståndet i den prestigefyllda dramaseriekategorin, men “Ted Lasso”, “Hack” och “Mare of Easttown” blev också stora vinnare.

Emmypristagarna i urval

Bästa kvinnliga huvudroll i komediserie: Jean Smart, “Hacks”.
Bästa manliga huvudroll i komediserie: Jason Sudeikis, “Ted Lasso”.
Bästa kvinnliga huvudroll i dramaserie: Olivia Colman, “The crown”.
Bästa manliga huvudroll i dramaserie: Josh O’Connor i “The crown”.
Bästa komediserie: “Ted Lasso”.
Bästa dramaserie: “The crown”.
Bästa miniserie: “The queen’s gambit”.

Stjärnspäckade Emmygalan var tillbaka med gäster och nominerade på plats, efter förra årets virtuella upplaga. Alla har varit tvungna att visa upp vaccinationsbevis, men slapp till skillnad från journalister och producenter på plats att bära munskydd.

– Det känns så bra bara att vara här. Det känns som att vi är på en avslutningsfest eller liknande, som att vi äntligen kan träffa varandra för första gången på länge, sade Kathryn Hahn, som var nominerad för sin roll som udda granne i Marvelserien “Wandavision”, till The Hollywood Reporter.

Utomhus – eller?

Galan har beskrivits som “utomhus”, men som Seth Rogen uttryckte det när han presenterade galans första pris:

– De sade att det var utomhus. Men det är det inte. Vi är inne i ett hermetiskt tillslutet tält. Jag skulle aldrig ha kommit hit. Det var viktigare att det hängde tre kristallkronor än att vi såg till att inte ha ihjäl Eugene Levy, skämtade han.

Pandemin nämndes i flera av tacktalen, i en skandalfri och något ljummen tillställning.

Med sina 13 nomineringar hade den brittisk-amerikanska komediserien “Ted Lasso” flest nomineringar. Serien, som kretsar kring ett misslyckat Premier League-lag, gjorde succé under pandemiåret.

“Lasso” och “Hacks”

“Ted Lasso” och HBO-serien “Hacks” delade upp komedipriserna. “Ted Lasso” vann bästa komediserie och Jason Sudeikis tog hem manliga huvudroll och hans kollegor Hannah Waddingham och Brett Goldstein tilldelades birollspriserna.

– Det här är som en jävla grädde på moset, sade Goldstein innan han bad om ursäkt för att ha svurit.

“Hacks”, som kretsar kring en Las Vegas-komiker, tilldelades i sin tur bästa kvinnliga huvudroll via Jean Smart, och tog även hem manus- och regipriserna.

“The crown” dominerade

Flera priser blev det också till kriminaldramat “Mare of Easttown” där både Julianne Nicholson och Evan Peters birollsprisades, medan Kate Winslet fick huvudrollspriset för en miniserie. Netflix schackdrama “The queen’s gambit” tog i sin tur hem bästa miniserie och regipriset.

Men kvällens största vinnare var “The crown”, som tilldelades en rad prestigefyllda priser. Dels tog de hem manus- och regi (Peter Morgan, Jessica Hobbs), dels blev det fullpott på skådespelarsidan med birollspriser till Gillian Anderson och Tobias Menzies, liksom huvudrollspriserna till Olivia Colman och Josh O’Connor. Olivia Colman spelar drottning Elizabeth, samma roll som Claire Foy fick pris för 2018.

Som avslutning kröntes även serien till bästa dramaserie.

Inget postumt pris

Att Menzies tilldelades priset innebär att det inte blev någon postum statyett till Michael K Williams, som var nominerad i kategorin för sina insatser HBO-serien “Lovecraft country”. Williams hittades död i sitt hem i New York den 6 september, och han uppmärksammades när Kerry Washington presenterade priset.

– Michael var en briljant, talangfull och generös människa som har lämnat oss alldeles för tidigt. Michael, jag vet att du är här, för du skulle inte missa det här – din förträfflighet och ditt konstnärskap kommer att leva vidare, sade hon.

Flera av årets priser delades ut redan förra veckan vid flera förgalor, med kategorier inom bland annat foto och ljudeffekter. Då tog “The queen’s gambit” ledningen med nio statyetter, medan svenske Ludwig Göransson plockade hem sin andra statyett för musiken till tv-serien “The Mandalorian”.

Emmypristagarna i urval

Bästa kvinnliga huvudroll i komediserie: Jean Smart, “Hacks”.
Bästa manliga huvudroll i komediserie: Jason Sudeikis, “Ted Lasso”.
Bästa kvinnliga huvudroll i dramaserie: Olivia Colman, “The crown”.
Bästa manliga huvudroll i dramaserie: Josh O’Connor i “The crown”.
Bästa komediserie: “Ted Lasso”.
Bästa dramaserie: “The crown”.
Bästa miniserie: “The queen’s gambit”.

Gustav Sjöholm/TT

Det senaste från Nyheter

0 0kr