Strotsev: “I Belarus står hoppet till Ukraina”

Nyheter.
Den belarusiske poeten Dmitrij Strotsev har tagit sig till Sverige och diktar nu om hela bakgrunden till dagens krig i Ukraina (foto: Duygu Getiren/TT)

EXILPOET. Tucholskypristagaren och poeten Dmitrij Strotsev blev en förgrundsgestalt i motståndet mot regimen i Belarus. Nu diktar han om Ukrainakriget och den ryska aggressionen – från en tillfällig exil i Sverige.

 

Fakta: Dmitrij Strotsev

Dmitrij Strotsev är en av Belarus mest framträdande poeter och hans dikter har fått stor spridning via sociala medier. Han har bland annat tilldelats svenska PENs Tucholskypris och beskrevs av juryn som “en symbol för revolutionens oförtröttliga poeter”.

Hans diktsamling “Belarus omkullkastat” handlar om maktens övervåld och folkets motstånd. I en dikt om dagen skildrade han de fredliga protester mot regimen som han har deltagit i, och dikterna har också blivit teater på Dramaten i Stockholm.

Strotsev dömdes till 13 dagars fängelse i Belarus för sin delaktighet i en “olovlig demonstration” under protesterna 2020.

Elin Swedenmark/TT

 

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Nyheter

0 0kr