Stradivarius såldes för 150 miljoner

Nyheter.
En annan Stradivarius (foto: Seth Wenig/AP/TT)

INSTRUMENT. En 300 år gammal Stradivarius har sålts på auktion för 15,3 miljoner dollar (omkring 151 miljoner kronor) – strax under rekordet för ett sådant instrument.

Fiolen från 1714 , som kallas “da Vinci, ex-Seidel”, tillhörde tidigare den kände violinisten Toscha Seidel, som bland annat spelade på den under inspelningarna av musiken till filmer som Alfred Hitchcocks “Intermezzo” och “Trollkarlen från Oz”.

Seidel har troligen även spelat på instrumentet under sin tid som Albert Einsteins fiollärare.

– Den här fiolen har funnits bredvid den store matematikern när de spelat i kvartett i Alberts hem i Princeton, New Jersey, säger Jason Price, grundare till auktionshuset Tarisio som specialiserat sig på stränginstrument.

Seidel och Einstein kom till USA på 1930-talet och 1933 medverkade de båda i en konsert i New York till förmån för judiska vetenskapsmän som flydde Tyskland.

Av de fioler som den italienske fiolmakaren Antonio Stradivari skapade under slutet av 1600-talet och vid 1700-talets början finns bara runt 600 kvar runt om i världen. 2011 klubbades en fiol för den nuvarande rekordsumman 16 miljoner dollar.

TT Nyhetsbyrån

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Nyheter

0 0kr