Storsatsning på ny “Ronja Rövardotter”

Nyheter.
Nya “Ronja” lanseras som en fantasyserie med “storslagna visuella effekter”. (Foto: Nent Group)

RÖVARDOTTER. Astrid Lindgrens berättelse om den rebelliska Ronja Rövardotter ska bli tv-serie efter manus av Hans Rosenfeldt (“Bron”). Viaplay och Filmlance utlovar en familjevänlig fantasyserie med banbrytande visuella effekter.

Det är 37 år sedan premiären av Tage Danielssons filmversion, som också blev en tv-serie. Nu är det dags för en ny generation att möta Ronja, Birk, vildvittrorna och de andra i det sagolika uppväxtdramat. Produktionsbolaget Filmlance gör tolv avsnitt av serien “Ronja”, fördelade över två säsonger, som ska visas på strömningstjänsten Viaplay.

För regin står Lisa James Larsson (“Tsatsiki farsan och olivkriget”, “Agatha Christies Hjerson”) och för manus Hans Rosenfeldt (“Bron”, “Marcella”). Det är ännu inte känt vilka som ska spela rollerna i serien.

Produktionen av “Ronja” sker i nära samarbete med Astrid Lindgren AB, som förvaltar alla rättigheter till författarens verk.

“För Astrid Lindgren Aktiebolag är den konstnärliga kvaliteten alltid det viktigaste. Liksom Astrid Lindgren gjorde på sin tid, strävar vi alltid efter att arbeta med de bästa kreatörerna. Vi har arbetat nära det kreativa teamet och vi känner oss helt trygga med att den nya versionen av ‘Ronja Rövardotter’ kommer att leva upp till våra höga ambitioner”, säger Cilla Nergårdh, vd på Astrid Lindgren AB i ett pressmeddelande.

“Ronja” får premiär på Viaplay under 2023.

Miranda Sigander/TT

Det senaste från Nyheter

0 0kr