Stones trummis Charlie Watts död

Nyheter.
Charlie Watts, som fyllde 80 år i juni, var med i Rolling Stones sedan starten 1962. (Foto: Michel Euler/AP/TT)

DÖDSFALL. Rolling Stones trummis Charlie Watts har avlidit, 80 år gammal. För bandets sound är han oersättlig. 


“Det är med enorm sorg vi meddelar att vår älskade Charlie Watts är död. Han gick stillsamt bort på ett sjukhus i London tidigare i dag omgiven av sin familj”, säger Bernard Doherty, Watts publicist, i ett uttalande enligt nyhetsbyrån AFP.

Charlie Watts, som fyllde 80 år i juni, har varit med i Rolling Stones sedan bandet bildades 1962.

I augusti kom uppgifterna att Charlie Watts hoppar av bandets kommande USA-turné av hälsoskäl. “No filter tour” var planerad till 2020 men fick ställas in på grund av pandemin.

I ett uttalande från bandet sades då att Charlie Watts “genomgått en lyckad medicinsk behandling, men att han behöver vila och återhämtning”.

Så här kommenterar musikjournalisten Jan Gradvall Charlie Watts betydelse för Rolling Stones:

– Han är helt avgörande på något sätt, för det som är Rolling Stones är det där svänget, den där luckan mellan gitarr och trummor. Ingen annan låter som han och plockar man bort Charlie Watts blir det rockmusik, men det blir inte Stones längre.

– Tidigare har Keith Richards sagt att det är omöjligt att ha Stones utan Charlie Watts.

Är det färdigturnerat för Rolling Stones nu?

– Det vet man ju inte. Möjligen genomför de det som är inplanerat, men för Stones som band tror jag inte att det finns någon framtid kvar, säger Jan Gradvall.

Den alltid välskräddade och stilfulle Charlie Watts var en avvikande karaktär i rockbranschen.

– Han har ju alltid sett ut som om han inte var med i bandet. Med den uppsynen fanns det inget av rock and roll över honom, han såg ut som en äldre engelsk gentleman.

Konsertarrangören Thomas Johansson arbetade med Charlie Watts och Rolling Stones flera gånger.

– Först och främst ska jag säga att han var en sann gentleman. En mycket fin människa. Jag är uppriktigt ledsen och tagen, säger han till TT.

– Han var en viktig medlem för bandet, så som jag uppfattar det. Han var alltid med i diskussionerna som uppstod.

Den första Stoneskonserten Thomas Johansson anordnade var i Örebro 1967. Sedan dess finns minnen från många möten med bandet. Att Charlie Watts satte tydlig prägel på bandets musik är självklart för Thomas Johansson:

– Han var ju jazztrummis och lirade rock som ingen annan gjort förut. Det var enkelt, inte en massa tjafs.

Jan Gradvall talar om Charlie Watts “anti-utstrålning”, med ett stenansikte som adelsmärke och värdigheten i behåll.

– Han såg alltid ut som om han kommit från en skräddare.

Charlie Watts närde en passion för jazzmusik och Jan Gradvall pekar på hur det återspeglades i hans spelstil, som inte alls var den vanliga inom rocken.

– Sättet han höll trumpinnarna på och hur han spelade är mer jazz. Han hade alltid mer fokus på själva låten och svänget än på sig själv.

Av Rolling Stones originalmedlemmar är Mick Jagger, Keith Richards och Bill Wyman (lämnade bandet 1992) kvar i livet. Brian Jones dog 1969.

Från musikvärlden strömmade hedersbetygelserna ut under tisdagskvällen. Ex-beatlarna Paul McCartney och Ringo Starr hyllade sin gamle kollega – och rival. Även storheter som Elton John och Brian Wilson stämde upp i kören.

Charlie Watts efterlämnar hustrun Shirley, dottern Seraphina och barnbarnet Charlotte, enligt BBC.

Det senaste från Nyheter

0 0kr