Skådespelaren David Gulpilil har avlidit

Nyheter.
Skådespelarna Hugh Jackman, Nicole Kidman och regissören Baz Luhrmann applåderar David Gulpilil under en presskonferens för filmen “Australia” i Sydney 2008. (Foto: Mark Baker/AP/TT)

UNIK KONSTNÄR. Den australiske skådespelaren David Dalaithngu, känd som David Gulpilil, har avlidit.

Med en över 50 år lång filmkarriär är Gulpilil Australiens mest kände aboriginske skådespelare och en av de mest kända urinvånarna i landet.

David Dalaithngu upptäcktes under sent 1960-tal av den brittiske regissören Nicolas Roeg, som gav honom den bärande rollen i “Walkabout – Mannaprovet” från 1971. Den filmen, officiellt brittisk, var en av de tidigaste och viktigaste inom den våg som väckte den närmast icke-existerande och provinsiella australiska filmindustrin.

Då 14-årige Gulpilil, som knappt pratade engelska och sällan hade vistats utanför sina hemtrakter i byar i norra delen av landet, blev stjärna över en natt, flögs till Cannes och Hollywood och var i allra högsta grad delaktig i landets filmboom – inte minst som den förste aboriginske skådespelaren som faktiskt var mer än en birollsinnehavare som spelade en urinvånare som den vite mannen ville se honom.

“Walkabout – Mannaprovet” hade trots allt premiär bara fyra år efter att urinvånare börjat räknas som människor i den officiella folkräkningen.

Rasism, alkohol och fängelse

Men filmen introducerade också alkoholen i hans liv och utanför strålkastarljuset fortsatte livet på samma sätt som för så många urinvånare. Rasism, alkoholism, otaliga fängelsedomar och ett vitt samhälle som inte tog hänsyn till den kultur Dalaithngu kom från höll på att fälla karriären redan på 1970-talet.

David Gulpilil Ridjimiraril Dalaithngu, som är hans fullständiga namn, tillhör – som levande och avliden – Yolngu-folket och föddes i en liten, fattig by, långt från ett modernt samhälle. Eller som han själv presenterade sig i filmen “Another country”, om hans hemby Ramingining i Norra territoriet:

“Jag är en dansare och konstnär, som många av mitt folk. Jag är skådespelare också, ni kanske har sett mig i ‘Stormpojken’ eller ‘Crocodile Dundee’ eller den där filmen ‘Australia’. Jag har vunnit priser, jag har rest jorden runt, jag har hängt med Jimi Hendrix och Bob Marley och har fått medalj av drottningen av England (sic). Inte dåligt av en svarting va? Jag har suttit i fängelse också, mer än en gång”.

Många filmer

Förutom de nämnda filmerna spelade Gulpilil bland annat i “Rätta virket”, Netflix-skräckisen “Cargo” och tv-serien “The leftovers”. I år gick den åtminstone femte långfilmslånga dokumentären om hans liv upp på bio i hemlandet.

Han arbetade med i stort sett alla stora namn inom landets film- och tv-industri och hans död var av digniteten att den offentliggjordes av delstaten South Australias premiärminister Steven Marshall.

“En för sin generation unik konstnär som formade Australiens film och hur aboriginer skildras”, sade Marshall i sitt uttalande.

David Dalaithngu led sedan flera år av lungcancer och levde sina sista år på ett vårdhem i den södra delstaten. Han blev 68 år.

Martin Yngve/TT

Det senaste från Nyheter

0 0kr