Sju heta filmtips på Göteborgs filmfestival

Nyheter.
“Så jävla easy going”, med skådespelarna Melina Paukkonen och Nikki Hanseblad, inviger Göteborgs filmfestival (foto: Christine Olsson/TT)

FILMFROSSA. Göteborgs filmfestival rullar ut röda mattan – både fysiskt och i digital form. Invigning blir det med “Så jävla easy going” som man kan se även hemma i tv-soffan.

Fakta: Sju tips på den digitala filmfestivalen

Med ett onlinepass kan man se 50 av festivalens 200 filmer – både nordiska premiärer och hyllade internationella filmer. Filmerna i festivalens digitala salong är tillgängliga i 24 timmar från sin premiär.

“Drive my car” av Ryûsuke Hamaguchi. Hyllad Golden Globe-vinnare som är en filmatisering av Haruki Murakamis novell.

“Magisterlekarna” av Ylva Forner. Pulserande erotik på internatskola där det är straight att vara queer, i filmatisering av Kristofer Folkhammars succéroman.

“Så jävla easy going” av Christoffer Sandler. Årets invigningsfilm, baserad på en roman av Jenny Jägerfeld.

“Pakten” av Bille August. Om författaren Karen Blixen och hennes pakt med en ung poet.

“Den stora friheten” av Sebastian Meise. Hyllat fängelsedrama som skildrar tysk efterkrigsqueerhistoria i tre tidsperioder.

“De oskyldiga” av Eskil Vogt. Norskt thriller om rivaliserande lekkamrater med paranormala förmågor.

“Ma nuit” (“My night”) i regi av Antoinette Boulat. Parisisk sorgeskildring med en air av såväl Agnès Varda som Richard Linklater.

Filmfestivalen invigs på biograf Draken på Järntorget i Göteborg, med världspremiären av “Så jävla easy going” i regi av Christoffer Sandler.

Miranda Sigander/TT

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Nyheter

0 0kr