Quynh Tran mottar Runebergspriset

Nyheter.
Quynh Tran mottar vinner Runebergspriset år 2022 för debutromanen “Skugga och svalka” (foto: Kevin Chang/TT)

PRISAD. Finlandsfödde Quynh Tran, i dag bosatt i Malmö, vinner Runebergspriset år 2022 för debutromanen “Skugga och svalka”.

– Jag blev väldigt, väldigt överraskad. Jag hade nog inte riktigt vågat hoppas på det, men det känns oerhört fint, säger Quynh Tran till svenska Yle.

Enligt juryn är romanen en subtil och språkligt laddad helhet. Enligt honom själv tänker han i bilder och utgår från det visuella.

– Ibland försöker jag tänka i termer av fotografering, som i vinklar och avstånd, men jag är ju inte fotograf eller bildkonstnär, utan jag jobbar med språk. Med ord som ska formuleras, säger han till svenska Yle.

I höstas tilldelades han också svenska Yles litteraturpris för romanen och kan också få Borås Tidnings debutantpris i mars.

Runebergspriset instiftades år 1986 och prissumman ligger på 20 000 euro.

Linnéa Wannefors/TT

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Nyheter

0 0kr