Protestaktion på Moderna Museet för Lars Vilks

Nyheter.
Moderna museet, Stockholm. (Foto: Holger Ellgaard)

PROTESTAKTION. Igår verkställde den danska konstnären Uwe Max Jensen en naken aktion på Moderna Museet i Stockholm som en protest mot museichefens beslut att inte ta in Lars Vilks rondellhundsteckning.

Under söndagen intog den danska performancekonstnären Uwe Max Jensen Moderna Museet på alla fyra, iklädd endast strumpor, ett koppel runt halsen och Lars Vilks omtalade rondellhundsteckning över ansiktet som en mask. Aktionen var ett sätt att få in Vilks teckning på museet, vilket museichefen Gitte Ørskou tidigare har nekat på grund av dess “hatiska och kränkande” motiv.

– Jag accepterar inte argumentet att teckningen är hatisk och kränkande, den ser snarare löjlig ut, säger Uwe Max Jensen.

Sedan konstnären Lars Vilks omkom till följ av en bilolycka i höstas har det diskuterats huruvida hans omtalade karikatyrteckning ska bli en del av Moderna Museets samling. Max Jensen, som uppger att han känt Vilks sedan 14 år tillbaka, har följt debatten och tycker att Moderna Museet gjort fel i att inte ta in karikatyren.

– Jag tycker att folk ska se teckningen. Det är viktigt att den finns i ett fysiskt rum och inte bara på internet, där de stora företagen har makten och vi inte vet hur länge vi kommer kunna se den, säger han.

Moderna Museet har inte tackat nej till hela Lars Vilks konstnärskap bara för att de anser att den specifika teckningen inte lämpar sig i samlingen. Max Jensen anser dock att ett museum som presenterar verk av en konstnär inte bara ska köpa in ett utan flera av dess alster.

– När Moderna Museet redan tycker att Lars Vilks är en viktig konstnär så är det naturligt att också ha med det här verket, som var en stor del av hans arbete och liv i 14 år.

Medan det enligt Ørskou är tydligt att teckningens syfte är att provocera i tider av xenofobi och islamofobi, håller inte Max Jensen med.

Vad tänker du om att teckningen kan upplevas som kränkande för andra människor?

– Om du tycker att någonting är kränkande så är det inte din rätt att bestämma att det inte ska existera. När Claude Monet gjorde sina första målningar var många väldigt aggressiva mot honom, till exempel, men det är inte folket som ska bestämma vad som ska finnas på ett museum, avslutar han.

Flera besökare larmade polisen som kom fram till Moderna Museet när aktionen redan var avslutad. Polisen anser inte att något brott har begåtts.

ELIN STADENBERG
elin.stadenberg@opulens.se

Det senaste från Nyheter

0 0kr