Poeter visar stark solidaritet med Ukraina

Nyheter.
Ann Jäderlund är en av många svenska poeter som diktar om kriget i Ukraina. (Foto: Linus Sundahl-Djerf/SvD/TT)

FREDSVÄNNER. Svenska och utländska poeter skriver dikter i solidaritet med Ukraina. Efter “Poeter mot krig” kommer även “Dikter för Ukraina” med nyskriven poesi av ett åttiotal poeter.

I “Poeter mot krig” medverkar bland andra Lina Hagelbäck, Johan Nordbeck och Bruno K Öijer tillsammans med ett fyrtiotal andra svenska poeter – vissa dikter är nyskrivna medan andra är hämtade ur tidigare diktsamlingar.

Antologin beskrivs som “ett blixtprojekt” och ett slags uppföljning till den bok med samma titel som togs fram i samband med USA:s krig i Irak 2003. Intäkterna, plus en extra donation från förlaget Ekström & Garay och, går till Röda Korset. Även kulturmagasinet Opulens står bakom utgivningen.

Göteborgsförlaget Korpen i sin tur hörsammade den ukrainsk-amerikanske poeten Ilya Kaminskys upprop på Facebook om vad en poet kan göra i en krigssituation. Kaminsky, som introducerades på svenska i fjol då Rámus gav ut hans hyllade diktsamling “De dövas republik”, har skrivit om kollektivets tystnad inför våld och grymheter. BBC korade honom 2019 till en av tolv konstnärer som förändrat världen.

Efter den 24 februari uppmanade han poeter att agera med språket, berättar David Karlsson, förläggare på Korpen där två redaktörer skickade ut en förfrågan till svenska poeter.

Det blev ett fantastiskt genomslag. Det här är väldigt dynamiskt och rörligt, men sist jag kollade hade vi bidrag från 81 poeter.

“Dikter för Ukraina” heter Korpens antologi som ska ges ut den 15 juni och som även den ges ut i solidaritet med Ukraina. Bland de svenska poeter som medverkar finns Ann Jäderlund, Göran Greider, Gunnar D Hansson, Lina Ekdahl och Jila Mossaed. Även utländska poeter, exempelvis ryske Lev Rubinstein, bidrar till antologin. Allt är nyskrivet.

Erika Josefsson/TT

Det senaste från Nyheter

0 0kr