Planerna som ny chefdirigent i Bogotá

Nyheter.
Joachim Gustafsson från Borås har blivit chefdirigent i Bogotá. (Foto: Kike Barona)

DIRIGENT. Joachim Gustafsson från Borås har blivit utvald till chefdirigent i Bogotá, Colombia. Han har både musikaliska och sociala planer för orkestern.

Namn: Joachim Gustafsson
Ålder: 53
Bor: Vreta Kloster
Född: Borås
Familj: Sambo, son och styvson
Intresse: Schackspelare och inbiten läsare av polisdeckare.

Bogotás filharmoniska orkester har röstat fram svensken Joachim Gustafsson till att bli deras nya chefdirigent, det rapporterade Kulturnytt P1 under morgonen.

– Det är glädjande och hedersamt att få uppdrag som chef för en så stor orkester. Jag känner mig ärad att få ta över orkestern och föra den vidare, säger Gustafsson.

Orkester filarmonica de Bogotá är en av de större orkestrarna i Sydamerika och en paraplyorganisation för en mängd andra mindre orkestrar. Ett av målen, berättar Gustafsson, är att nå en publik utanför den traditionella konsertoch göra orkestern till en större del av Bogotás invånares liv.

– Vi vill göra allt för att det ska bli ett bättre klimat och det gör vi genom att satsa mycket på kultur, ungdomar och barn. Jag brinner för att göra filharmonikerna till en orkester för alla, berättar Gustafsson.

Stadens borgmästare har myntat begreppet Bogotá Humana – Det mänskliga Bogota, som Gustafsson refererar till när han berättar om sina planer. Under de våldsamma demonstrationerna i Bogotá i maj tidigare i år gick orkestern ut och spelade för att trotsa våldet på gatorna.

– Vi försökte ta bort fokus från det våldsamma och få folk att reflektera lite över vad de höll på med. Det lyckas väldigt bra när vi gör sådana nedslag runt om i staden, vid sådana här tillfällen.

Joachim Gustafsson tror att Orkester filarmonica de Bogotá skulle kunna fungera som en förebild för andra orkestrar runt om i världen. Enligt honom behöver en stor symfoniorkester rikta sig utåt och bedriva ett bredare kulturellt, pedagogiskt och socialt arbete utanför konserterna. Gustafsson tror att det kan ge barn och unga chansen till en annan uppväxt med annan musik, som i längden kan ha betydelse för det självständiga tänkandet.

– Man blir så matad nu för tiden via sociala medier att den klassiska musiken, seriös musik som kanske kräver mer eftertanke och tid, försvinner. Det här är något vi verkligen anstränger oss för att motarbeta.

Gustafsson vill även göra Orkester filarmonica de Bogota internationellt känd och ge dem skivinspelningar och turnéer på andra sidan Atlanten. Men just nu ser han mest fram emot att få vara med orkestern varje vecka.

– Att vara chefdirigent är att hamna i symbios med orkestern. Jag vill att vi ska växa tillsammans och lära känna musiken, avslutar han.

Namn: Joachim Gustafsson
Ålder: 53
Bor: Vreta Kloster
Född: Borås
Familj: Sambo, son och styvson
Intresse: Schackspelare och inbiten läsare av polisdeckare.

 

ELIN STADENBERG
elin.stadenberg@opulens.se

Det senaste från Nyheter

0 0kr