Ny poddgenre om psykisk misshandel

Nyheter.
Mia Makila har utvecklat ett nytt poddformat för Epilogen Podcast om psykisk misshandel. (Foto: Privat)

LJUDFILM. Konstnären Mia Makilas podcast Epilogen vill stötta överlevare av psykisk misshandel. Till årets vinterspecial-avsnitt har hon utvecklat en helt ny poddgenre, där musik och bakgrundsljud förstärker Anna Holgerssons intima berättelse om att hitta tillbaka till sig själv.

Fakta

Vinterspecial-avsnittet släpptes den 12 decemberManus skrivet och framfört av Anna HolgerssonRegi, klippt, ljud/musik-illustrerat och producerat av Mia Makila.

I årets vinterspecial av podcasten Epilogen, Den långa vägen hem – Annas andra epilogsamarbetar Mia Makila med bloggförfattaren Anna Holgersson, båda överlevare av psykisk misshandel. Tillsammans har de skapat en helt ny poddgenre, den så kallade ljudfilmen.

Makila startade podden som ett sätt att bearbeta sin egen sorg i eftersviterna av destruktiva relationer. Läkarna gav henne rådet att skapa sig ur den svåra perioden och så föddes idén om att kombinera tydlig fakta om psykisk misshandel med kreativitet. I podden delar andra överlevare kravlöst med sig av sina erfarenheter.

– Jag kände redan i mejlen med Anna att här är en kreativ kraft som har blivit kvävd av förövaren. Hon hade stängt ner sin blogg och sociala medier i övertygelsen om att hon inte skulle tro att hon var någonting, säger Makila.

Hon beskriver ett organiskt samarbete som har resulterat i ett helt eget väsen på bara några veckor, där hon själv har letat ljudeffekter och Holgersson har skapat teaterscener. Det nya formatet leker med bakgrundsljud och element av humor i allvaret.

Vinterspecialet är det andra avsnittet Holgersson deltar i, där hon tittar tillbaka på vad som har hänt sedan den första epilogen och berättar om sin resa hem till sig själv.

– Vägen till att fokusera på sig själv handlar inte bara om att skaffa lägenhet och bygga upp livet igen, utan om insidan. När man inte längre vet vem man är eller vart man ska, bara att man måste överleva. Den resan är så otroligt privat och abstrakt, men Anna sätter ord på det här, säger Makila.

Ljuden fungerar som en medförfattare och ger en intim inblick i den inre världen som ofta är svår att förstå och få tillgång till på ett levande sätt, menar hon.

– Film idag går mycket ut på att fördumma tittarna, allting serveras och fantasin glöms bort. Jag tror att det är just Sverige, diskbänks-realismens land, håller man på med fantasi så bidrar man inte till samhället. Att bygga och leka är någonting självcentrerat och ses inte som produktivt.

Men att bygga upp scener och världar tror Makila kan hjälpa till att både förmedla kunskap och gestalta känslor, vilket kan hjälpa andra utsatta att välja sig själva.

– Att skaka av sig förövaren och bygga upp sig själv igen är en sådan viktig del av det här universumet som vi överlevare är i. Den positiva biten måste också ut, med fokus på att resa sig. Det är ett steg i taget som gäller och varje steg är mödosamt.

Makila kallar kunskapen för en mirakelkur, när man förstår mönster kring psykisk misshandel och narcissism kan man förstå hela sitt trauma och bli fri.

– Syftet är att skapa en ny kunskapsnivå och norm, och att människor ska få nycklar att avkoda manipulationen. Många har hört av sig och sagt att podden har räddat deras liv, just för att de kan förstå sina mönster.

Hon jämför podden med Metoo, att komma ut med skammen och få bekräftelse från andra kan hjälpa en person att inse att den har reagerat helt normalt i en onormal situation.

Att driva Epilogen Podcast har även hjälpt Makila att hitta tillbaka till sig själv och sin kreativitet genom att exempelvis förstå att hon kan skriva manus och bygga ljudfilmer.

– Jag har fått en plats i samhället och återetablerat mig i världen, avslutar hon.

Fakta

Vinterspecial-avsnittet släpptes den 12 december

Manus skrivet och framfört av Anna Holgersson
Regi, klippt, ljud/musik-illustrerat och producerat av Mia Makila.

ELIN STADENBERG
elin.stadenberg@opulens.se

Det senaste från Nyheter

0 0kr