Nytt album från Kraftwerk

Nyheter.
Det oväntade albumet med Kraftwerk kommer att ha ett genomgående elsparkcykeltema. (Skivfoto: Igor Wombolowski)

SKIVAKTUELLT. Efter 17 års tystnad kommer tyska Kraftwerk äntligen släppa ett nytt album, skriver Zeitschrift für härte Musik.

Även bland de mest hängivna fansen på sociala medier har det tidigare knorrats lite om att Kraftwerk nu gått och blivit ett “heritage band”. Ett nedsättande utryck om när musiker mest förlitar sig på äldre material och gör turné på turné.

Kraftwerk har valt att fortsätta på samma tema som förra skivans, nämligen cykling. Och om förra “Tour De France” handlade om extremsport är det nu vardagen i form av elsparkcyklar som står i fokus. Deras hemstad Düsseldorf har sedan den postindustriella krisen i Ruhrområdet legat i framkant vad gäller grön omställning och kollektiva färdmedel. Staden har vunnit flera internationella priser på grund av sitt arbete med att öppna upp kvarteren mot Rhen med ny grönska och parker.

Så kommer då “stadens söner” med ett nytt konceptalbum vilket kommer basera sig på ljudet från elsparkcyklar. Det är inte första gången gruppen jobbar med offentliga uppdrag i gränslandet ljudkonst-musik. År 2000 var de involverade i jingeln till Hannovermässan som växte till en maxisingel. Till nya skivan kommer akustikprofessor Franz Umlaut från Dresden att spela in valda cykelljud vilka sedan kommer utgöra grunden för rytmiska loopar.

Jesper Nordström

Jesper Nordström är kulturskribent med inriktning på litteratur och idéhistoria, med särskilt intresse för modern poesi och tysk prosa. Han har även gjort resereportage från Berlin och Köpenhamn med inriktning på arkitekturhistoria.

Det senaste från Nyheter

0 0kr