Nirvanababyn ger inte upp stämningen

Nyheter.
Nirvana-medlemmarna Krist Novoselic och Dave Grohl tillsammans med producenten Butch Vig vid 20-årsjubileet av albumet ”Nevermind” 2011 (foto: Chris Pizzello/AP)

ANKLAGELSE. Spencer Elden, som fotograferades som naken bebis i en pool för det legendariska omslaget till Nirvanas skiva ”Nevermind” från 1991, lägger inte ned sin stämningsansökan, trots att den har ogillats av en domstol i Kalifornien.

Enligt BBC har den i dag 30-årige Elden ansökt om att stämningsansökan ska återupptas. Han har bland annat strukit punkten om att bilden skulle ha medfört sextrafficking av honom. Men han håller fortfarande fast vid att han har exploaterats sexuellt och lidit ”livslång skada” av bilden.

De anklagade har nu fram till den 27:e januari på sig att svara.

Det var i augusti 2021 som Spencer Elden stämde Nirvana. Elden framhåller att hans vårdnadshavare aldrig gav något skriftligt tillstånd till att bilden skulle användas och menar att bandet har överträtt federala stadgar mot barnpornografi.

Nirvanas advokater har sagt i ett yttrande att anklagelserna ”är absurda” och de kvarvarande medlemmarna i Nirvana menar att Elden bland annat har slagit mynt av att vara ”Nirvanababyn”, att han flera gånger har återskapat omslagsbilden och att han har albumtiteln intatuerad på sitt bröst.

TT Nyhetsbyrån

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Nyheter

0 0kr