Monster mosar människor i ”Antlers”

Nyheter.
Scott Cooper tillsammans med barnskådespelaren Jeremy T Thomas under inspelningen av ”Antlers”. Pressbild. (Foto: Kimberly French)

KANNIBAL-FILM. Den hårresande Wendigon är en av de mest favoriserade figurerna inom amerikansk skräckfilm och skräcklitteratur. Varelsen tillhör ursprungsbefolkningens folktro och beskrivs som stor, våldsam och kannibalistisk. Nu dyker den upp på film igen, i Scott Coopers ”Antlers”.

Scott Cooper

Ålder: 51 år.

Bor: I New York.

Yrke: Regissör.

Tidigare filmer: ”Crazy heart”, ”Out of the furnace”, ”Black mass”, ”Hostiles”.

Aktuell: Med ”Antlers” som får svensk biopremiär den 29 oktober.

– Det är en kraftfull ande. Jag ville att den skulle se ut som om den kommer från jordens innersta, säger regissören Scott Cooper till TT.

Hans film utspelas i en liten stad i Oregon. En lärarinna (Keri Russell) blir intresserad av att hjälpa en liten pojke som uppenbarligen har ett problematiskt hemliv. Samtidigt börjar hennes bror, som är ortens polis (Jesse Plemons), att undersöka vad som har hänt de massakrerade kroppar som hittas i området. Spåren pekar på att något övernaturligt ligger bakom.

– Wendigon är ett riktigt monster. Jag hade en rådgivare som hör till ursprungsbefolkningen och hon berättade att den kan manifestera sig på många sätt, att det är en ande som får oss att reflektera över våra egna demoner, säger Scott Cooper och fortsätter:

– Jag har alltid älskat skräckfilmer, som ”Halloween”, ”Exorcisten” och ”Alien”. Skräckfilm är något för dem som är intresserade av mörkret i sig själva, men som är rädda för att konfrontera det.

Tackar Guillermo del Toro

”Antlers” är producerad av Guillermo del Toro, och Scott Cooper säger att denne var till stor hjälp under hela inspelningen, inte minst genom att komma med råd om hur man skulle klara kostnaderna på det som är en lågbudgetfilm.

– Han är en fantastisk filmskapare. Och den främsta monsterskapare som filmvärlden har.

Hittills har Scott Cooper bara regisserat fem filmer, bland andra country-dramat ”Crazy heart” (som gav Jeff Bridges en Oscar), Johnny Depp-filmen ”Black mass” och västernfilmen ”Hostiles”. Han säger att han inte vill fastna i en enda genre.

– Att ge sig in i något nytt är att ge sig ut på okänt vatten varje gång. Det är mycket tillfredsställande, jag tror det är bra för konsten.

Ung Edgar Allan Poe

”Antlers” har legat klar länge, men premiären har fått vänta på grund av pandemin. Under tiden har Scott Cooper kunnat förbereda nästa film, ”The pale blue eye”, i vilken Christian Bale ska spela huvudrollen.

– Det är en film om Edgar Allan Poe som ung, en förhoppningsvis spännande berättelse om hur han blev mannen som bidrog till att skapa både detektivromanen och skräckberättelsen.

Scott Cooper

Ålder: 51 år.

Bor: I New York.

Yrke: Regissör.

Tidigare filmer: ”Crazy heart”, ”Out of the furnace”, ”Black mass”, ”Hostiles”.

Aktuell: Med ”Antlers” som får svensk biopremiär den 29 oktober.

Gunnar Rehlin/TT

Det senaste från Nyheter

0 0kr