Marakatt-Labba: Kanske är vi de sista samerna

Nyheter.
“Historjá – stygn för Sápmi” är en porträttfilm om konstnären Britta Marakatt-Labba och hennes konst, men filmen handlar också om klimatkrisen och gruvdriften som hotar hela den samiska kulturen (foto: Anders Wiklund/TT)

Britta Marakatt-Labba är en av två huvudpersoner i filmen “Historjá – stygn för Sápmi”. Den andra är naturen med sina fjäll, bäckar och skogar. Men nu hotas naturen, och med den också hela den samiska kulturen, av klimatkrisen.

Fakta: Britta Marakatt-Labba

Född: 1951 i Karesuando.

Bor och arbetar: I Övre Soppero.

Bakgrund: Utbildade sig på HDK-Valand – Högskolan för design och konst i Göteborg på 1970-talet, det var också där hon bestämde sig för att satsa på just broderi.

Teknik: Broderi med tunna garner i ull, lin och silke på linne, i kombination med screentryck och collage.

Aktuell: I filmen “Historjá – stygn för Sápmi”, som har biopremiär den 25 mars, och som en av konstnärerna som i vår representerar Sverige på Venedigbiennalen. Biennalen anses vara en av de främsta i världen och dess 59:e upplaga öppnar i år den 23 april.

Viktor Andersson/TT

 

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Nyheter

0 0kr