Malmö Opera sparkar Bojesen

Nyheter.
Michael Bojesen lämnar Malmö Opera (foto: Mathias Løvgreen Bojesen)

FÖRTROENDEKRIS. Michael Bojesen slutar som chef för Malmö Opera. Styrelsen anser att hans förtroende är förbrukat och har beslutat att lösa hans anställningskontrakt med omedelbar verkan.

I ett pressmeddelande från Malmö Opera beskrivs Bojensen som en “stark positiv kraft” samtidigt som man konstaterar att de senaste årens negativa uppmärksamhet kring hans person har påverkat verksamheten starkt. Per-Martin Svensson, ordförande i Malmö Operas styrelse, uppger att operan behöver en ny ledare.

”Styrelsen konstaterar att förtroendet för Michael Bojesen är förbrukat och anser att en ny ledare för Malmö Opera behövs. Styrelsen är enig i sitt beslut men beklagar samtidigt djupt att detta beslut varit nödvändigt”, säger Svensson.

Bakgrunden är den utredning om sexuella trakasserier och övergrepp i public service-företaget Danmarks Radios flickkör. I höstas presenterades en extern advokatutredning där 129 personer som tidigare har sjungit i eller haft insyn i kören hade uttalat sig.

Minst 64 av dessa hade blivit utsatta för kränkningar, i “ganska många fall” upprepade gånger och flera av dem beskrevs som grova, slog utredningen fast, enligt den danska nyhetsbyrån Ritzau. De flesta av kränkningarna ska ha skett för över 20 år sedan, men fortsatt fram till och med 2010. När utredningen presenterades bad Danmarks Radios generaldirektör Maria Rørbye Rønn de drabbade om ursäkt.

Michael Bojesen var chefsdirigent för kören mellan 2001 och 2010. I ett e-postmeddelande till Ritzau skrev han i samband med att advokatutredningen presenterades att han var skakad över att den slagit samman hans tid med kören med hans föregångares chefstid.

“Angående det som presenterats som gäller min person, så vet jag att de kränkningar som beskrivs i rapporten inte har något att göra med mina tio år som dirigent för kören”, skrev Bojesen.

Per-Martin Svensson sade då att styrelsens förtroende för Bojesen var orubbat.

Under tiden som operan letar efter en ny chef kommer publikutvecklingschefen Carina Ostrander att leda verksamheten.

TT Nyhetsbyrån

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Nyheter

0 0kr